Πίσω

Πελτέ Ντομάτας

Ο πελτέ ντομάτας δεν λείπει από καμία κουζίνα.

Ο πελτέ ντομάτας είναι ένας τρόπος συντήρησης της τομάτας. Σκοπός του είναι να έχουμε διαθέσιμο στην κουζίνα μας το υλικό αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου για να το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας. Μπορούμε να τον βρούμε στο εμπόριο, ωστόσο μπορούμε να τον φτιάξουμε και μόνοι μας, εύκολα και γρήγορα.

Παρασκευή πελτέ ντομάτας

Η παρασκευή του πελτέ ντομάτας, όπως και κάθε μαγειρική δημιουργία, συνδέεται με μυστικά. Επιλέγουμε τομάτες φρέσκες, με ευχάριστο άρωμα και χωρίς εμφανή σημεία χτυπήματος ή αλλοίωσης. Η ποικιλία πομοντόρο είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Εφόσον φτιάξουμε τον πελτέ πρέπει να τον συντηρήσουμε με τρόπο, ώστε να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Τα βάζα που θα τον τοποθετήσουμε, αποστειρώνονται στο φούρνο.

Όσο ο πελτές ντομάτας είναι ζεστός, γεμίζουμε τα βάζα και στο τελείωμα προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα σπορέλαιου. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα και να αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Ο σκοπός του σπορέλαιου είναι να εμποδίσει την εμφάνιση μούχλας. Όταν έρθει η στιγμή να ανοίξουμε τον πελτέ, ο χαρακτηριστικός ήχος του πώματος, αποτελεί δείκτη επιτυχίας της όλης διαδικασίας. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο, το συντηρούμε στο ψυγείο, προσθέτοντας πάντα μικρή ποσότητα λαδιού. 

Γιατί να τον χρησιμοποιήσω;

Το λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία) στον πελτέ είναι 4 με 6 φορές περισσότερο διαθέσιμο βιολογικά από ότι στη φρέσκια τομάτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απελευθερώνεται μεγαλύτερη ποσότητα κατά την επεξεργασία της πρώτης ύλης, όπως είναι το μαγείρεμα. Πολλές φορές μπορεί να είναι πιο θρεπτικός, γιατί παρασκευάζεται από ώριμες ποικιλίες που συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους. Ωστόσο, έχει υψηλή περιεκτικότητα αλατιού γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ή αν τον καταναλώσουν.

Χρήση στην κουζίνα

Ο πελτές ντομάτας είναι σε συμπυκνωμένη μορφή. Κατά την διαδικασία παρασκευής του, έχει απομακρυνθεί μεγάλη ποσότητα νερού, προκειμένου να μπορεί να συντηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ πιο έντονη, γλυκιά και πυκνή γεύση, συγκριτικά με το φρέσκο προϊόν. Για αυτό προσθέτουμε μικρότερη ποσότητα, την οποία αραιώνουμε με κάποιο υγρό, είτε αυτό είναι νερό, είτε κάποιος ζωμός.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται