Πρωτεϊνούχες τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Πρωτεΐνη και κρέας

Οι πρωτεΐνες είναι μια από τις βασικότερες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που πρέπει να προσλαμβάνουμε επαρκώς σε καθημερινή βάση. Εμπλέκονται σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, για αυτό και είναι τόσο σημαντική η πρόσληψή τους. Όταν ακούμε την λέξη πρωτεΐνη μας έρχεται στο μυαλό το κρέας. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε εναλλακτικά, προκειμένου να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που έχουμε ανάγκη.

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να έχουν επιλέξει να απομακρύνουν το κρέας από το πιάτο τους, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για ηθικούς. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποιες τροφές πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε να λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης.

Πρωτεϊνούχες τροφές

Τα όσπρια είναι η υπέρτατη πηγή πρωτεΐνης και ο βασικός αντικαταστάτης του κρέατος. Πρόκειται για μία κατηγορία τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς εκτός από πρωτεΐνη μας δίνει και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία. Μάλιστα, για να απορροφήσει ο οργανισμός μας όσο το δυνατόν περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται, είναι σημαντικό να συνδυάζουμε τα όσπρια με κάποιο δημητριακό. 

Επίσης, οι ξηροί καρποί αποτελούν μία καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ένα εύκολο και γρήγορο σνακ. Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια είναι εξαιρετικές επιλογές που μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνη. Βέβαια, εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί εύκολα κανείς να ξεφύγει από άποψη θερμίδων.

Το γιαούρτι και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ακόμα μερικές καλές επιλογές. Καλό είναι να επιλέγουμε τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, ώστε να επωφελούμαστε τα μέγιστα.

Επιπλέον, μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το αυγό. Είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε να καταναλώσουμε εύκολα και με πληθώρα τρόπων. Τέλος, σόγια, βρώμη, κινόα, καθώς και κάποια φρούτα και λαχανικά (μπρόκολο, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών) πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο διατροφικό μας πλάνο, ιδιαιτέρως δε, όταν δεν καταναλώνουμε κρέας.

Πόση πρωτεΐνη έχει ένα αυγό & ειδικά το ασπράδι; Μάθετε τα πάντα σχετικά με την πρωτεΐνη του αυγού.

https://www.argiro.gr/2022/04/proteinouches-trofes-pou-antikathistoun-to-kreas/