Ξάνθη: Η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου ανθεί ξανά

Γνωρίστε το γυναικείο σύλλογο Γενισέα

Ο Σύλλογος Γυναικών Γενισέα, ιδρύθηκε το 1999 στην ομώνυμη κωμόπολη της Ξάνθης.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου Γενισέα είναι ποικίλες. Όπως οι περισσότεροι τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνουν εκδρομές κτλ. Όμως ο σύλλογος Γενισέα έχει την τιμή να είναι χαρακτηρισμένος και με κάτι άλλο, που ξεφεύγει από τα τοπικά πρότυπα.

Σε πολύ πρώιμο στάδιο από την ίδρυσή του ο σύλλογος απέκτησε σαν πρωτεύοντα σκοπό την αναβίωση των παλαιότερων ηθών και εθίμων της περιοχής. Ακούγοντας λοιπόν τις ιστορίες από τους παλιότερους κυρίως για την αγροτική ζωή και την αγροτική παραγωγή του τόπου τους, οι γυναίκες αυτές απέκτησαν ένα όνειρο. Να “αναστήσουν” την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου για να μπορέσουν να φτιάξουν πετιμέζι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το γινόταν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.

Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου

Μετά από πολύ έρευνα, το 2006 ξεκινήσανε την αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου. Σε όλη την προσπάθεια καθοδηγητές ήταν οι μνήμες και τα βιώματα των γηραιότερων. Τη δεκαετία του 50 και του 60 οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό σχεδόν αποκλειστικά. Όταν ερχόταν η ώρα, μάζευαν όλη την παραγωγή τους σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν παίρνοντας το σιρόπι ζαχαροκάλαμου. Αυτό ήταν το γλυκαντικό που χρησιμοποιούσαν όλη τη χρονιά.

Από το 2006 λοιπόν ξεκίνησε εκ νέου η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Μετά από πολλές προσπάθειες, ταξίδια, μελέτη και πολύ προσωπικό χρόνο, βρέθηκε ο σωστός σπόρος, οι σωστές τεχνικές και όλες αυτές οι λεπτομέρειες και οι γνώσεις που απαιτούνται για την επιτυχημένη καλλιέργεια αλλά και επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου.

Η σπορά του φυτού γίνεται την άνοιξη. Αφού το φυτό μεγαλώσει και ωριμάσει αποκτώντας τα απαιτούμενα σάκχαρα, τα καλάμια κόβονται ένα ένα με το χέρι. Κατόπιν μεταφέρονται σε στεγασμένο χώρο όπου με τη βοήθεια μίας πρότυπης ανοξείδωτης μηχανής, συλλέγεται ο χυμός. Μετά από μια ειδική επεξεργασία που περιλαμβάνει φιλτράρισμα, ψήσιμο και πολλές φορές προσθήκη κολοκύθας ή κυδωνιού, δημιουργείται το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο.

Με το πετιμέζι μπορείτε να απογειώσετε τις βινεγκρέτ σας, να φτιάξετε φανταστικές πετιμεζόπιτες αλλα και να το βάλετε στα φαγητά σας, σε συνταγές σαν τα αρνίσια παϊδάκια με σταφύλια και πετιμέζι!

Η επιτυχία του συλλόγου

Τα μέλη του Συλλόγου κατάφεραν μετά από σχεδόν μισό αιώνα να αναβιώσουν και να ξαναγευτούν ένα παραδοσιακό και πατροπαράδοτο και υγιεινό προϊόν.

Μετά από αρκετά εμπόδια που ξεπεράστηκαν όμως με επιτυχία, το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο που παρασκευάζει ο σύλλογος Γενισέα έχει κατοχυρωθεί σαν προϊόν, έχοντας πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους καθώς και πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων από Πανεπιστήμια. Είναι το μοναδικό ελληνικό προϊόν που παράγεται από σπορά στην Ελλάδα και οποιοδήποτε άλλο προϊόν στα ράφια των καταστημάτων είναι εισαγωγές από την Αμερική.

Και οι γυναίκες αυτές δεν σταματήσαν μόνο εκεί! Θέλοντας να γνωρίσουν το προϊόν τους οι γύρω Νομοί, ξεκίνησαν μια προσπάθεια γνωριμίας με την αναβιωμένη καλλιέργεια έτσι ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο, προσφέροντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.

Τα προϊόντα τους είναι μοναδικά και αξίζει κανείς να τα δοκιμάσει μόνο και μόνο για την τεράστια προσπάθεια και προσφορά αυτών των γυναικών στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης και στην πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας γενικότερα.

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr

Για να γνωρίσετε καλύτερα τον Συνεταιρισμό ΓΕΝΙΣEΑ ΚΙΝ.Σ.ΕΠ., επισκεφθείτε το site τους, www.zaxarokalamo.gr

https://www.argiro.gr/2022/04/syllogos-gynaikon-genisea-i-kalliergeia-zacharokalamou/