Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει το ρουμελιώτικο έθιμο του σουβλίσματος, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα συναντήσουμε και διαφορετικούς τρόπους παρασκευής.
Στην Κρήτη το αρνί ψήνεται στον φούρνο, ή με την τεχνική του αντικριστού ή οφτού κρέατος. Παράλληλα κομμάτια του αρνιού μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με αυγολέμονο και αγκινάρες, το αγκιναράτο όπως λέγεται.
Στην Κάσο το αρνί, αφού γεμιστεί με την πασπάρα, ένα μείγμα ρυζιού και αρνίσιας συκωταριάς, ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
Στην Κάλυμνο, το κάνουν γεμιστό σε ειδικό σκεύος που ονομάζεται Μουούρι και από το σκεύος παίρνει και το όνομά της η συνταγή, Μουούρι Καλύμνου. Είναι γεμιστό αρνί με ρύζι, συκωταριά, μπαχαρικά και πελτέ ντομάτας.
Στη Ρόδο κάθε Ροδίτης, τη Λαμπρή θεωρεί απαράβατη υποχρέωση το σφάξιμο του Λαμπριάτη ή Πασκάτη. Το αρνί παραγεμίζεται με χοντρό σιτάρι αλεσμένο στο χερόμυλο, τοποθετείται σε μια ειδική πήλινη λεκάνη τη Ριφική και ψήνεται στο φούρνο.
Στις Κυκλάδες, εκτός από το Λαμπριάτη, φτιάχνουμε και το αρνί πατούδο. Πατούδο σημαίνει γέμιση και το αρνί γεμίζεται με ρύζι, συκωταριά, μυρωδικά, τυλίγεται στη μπόλια και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
Άπειροι τρόποι μαγειρέματος υπάρχουν για το πασχαλινό σας αρνί, ό,τι κι αν προτιμάτε θα μπορέσετε να το βρείτε στη σελίδα μας.