Το πασχαλινό αρνί πατούδο το ξέρετε; Είναι αρνί γεμιστό με ρύζι και συκωταριά, σιγοψημένο με πατατούλες στο φούρνο!

Το πασχαλινό αρνί πατούδο το ξέρετε; Είναι αρνί γεμιστό με ρύζι και συκωταριά, σιγοψημένο με πατατούλες στο φούρνο!

  • προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 4 ώρες
35

Για το αρνί πατούδο

  • 4-4½ kg αρνί (1/2 αρνί χεράκια και πλάτη το πάνω μέρος)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 συκωταριά
  • 1 μεγάλη μπόλια-μαντίλα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 2 λεμόνια
  • 3 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε καρεδάκια
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 10 μεγάλες πατάτες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασία

    Βάζουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ µε νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 30΄.

    Στη συνέχεια το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι µε μπόλικο κρύο νερό, μέχρι το νερό που θα βγαίνει να είναι διάφανο.

    Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για το αρνί πατούδο και το αφήνουµε να στραγγίσει καλά.

    Βουτάμε τη μπόλια σε μπολ µε χλιαρό νερό για να ανοίξει και να μπορούμε να την απλώσουμε.

    Ξεπλένουμε την αρνίσια πλάτη.

    Την τρίβουμε μέσα κι έξω µε μια λεμονόκουπα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εσωτερικά.

    Για τη γέμιση

    Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά, να αλλάξει χρώμα.

    Την αφήνουμε να κρυώσει και την ψιλοκόβουμε.

    Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 5΄-6΄.

    Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.

    Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

    Σβήνουμε µε το κρασί.

    Προσθέτουμε 1 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 3΄-4΄. Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή.

    Πασπαλίζουμε τη γέμιση µε τον άνηθο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Προσθέτουμε το τυρί.

    Γεμίζουμε το αρνί µε τη γέμιση και το ράβουμε µε βελόνα και κλωστή.

    Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι απ’ έξω καλά.

    Για τις πατάτες

    Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις στρώνουμε σε βαθύ ταψί.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τις πασπαλίζουμε µε τη ρίγανη και το θυμάρι.

    Προσθέτουμε 2 φλ. νερό.

    Για το ψήσιμο

    Βάζουμε επάνω στις πατάτες το γεμιστό αρνί.

    Το καλύπτουμε µε την µπόλια, το σκεπάζουµε.

    Καλύπτουμε το ταψί µε λαδόκολλα και από πάνω µε αλουµινόχαρτο. Το στρίβουμε καλά στο χείλος του ταψιού, να σφραγίσει.

    Το ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170°C, για 3 ώρες και 30΄.

    Έπειτα το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για 30΄ ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά.

    Θα γίνει ακόμα πιο ωραίο το αρνί αν το ψήσετε από το προηγούμενο βράδυ – όλη νύχτα – στους 100°C και το πρωί δυναμώσετε το φούρνο, ξεσκεπάσετε το ταψί και αφήσετε το κρέας να ξεροψηθεί και να ροδίσει.
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται