Πίσω

Τσουρέκια πασχαλινά και κουλουράκια πασχαλινά

Τσουρέκια και κουλούρια για το Πάσχα

Πάσχα 2023 και ναι, το σπίτι μας και φέτος θα μοσχοβολήσει τσουρέκια πασχαλινά και πασχαλινά κουλουράκια. Τα έθιμα μας, οι γεύσεις και οι μυρωδιές είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες. Το πασχαλινό τραπέζι  είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά έθιμα.

Όμως Πάσχα χωρίς ζύμωμα δεν γίνεται! Αν και σας έχω και τσουρέκι χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ και χωρίς κόπο.

Διαφήμιση

Πότε φτιάχνουμε τσουρέκια πασχαλινά και πασχαλινά κουλουράκια;

Τα πασχαλινά τσουρέκια, τα κουλουράκια του Πάσχα, το Λαμπρόψωμο τα φτιάχνουμε πάντα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Τη Mεγάλη Πέμπτη βάφουμε και τα κόκκινα αυγά.

Αυτό που έχω να σας προτείνω είναι να μην τα φτιάξετε όλα μαζί γιατί θα πελαγώσετε. Ένα – ένα, μια – μια συνταγή, για να έχετε το χρόνο να απολαύσετε και το ζύμωμα και το φούσκωμα, αλλά και να δώσετε προσοχή στο ψήσιμο ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλό είναι να έχετε κάνει 1 εβδομάδα πριν, μία λίστα σούπερ μάρκετ για τα υλικά που θα χρειαστείτε στο Πασχαλινό τραπέζι. Κανένα από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για τσουρέκια πασχαλινά, κουλουράκια, γλυκά πασχαλινά  δεν χαλάει.

Έχοντας λοιπόν τελειώσει με την συλλογή των υλικών, μπορείτε να συντηρήσετε τα πιο ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο και τα υπόλοιπα στα ντουλάπια σας. Άρα έχοντας όλα τα απαραίτητα υλικά στην κουζίνα, κάθε στιγμή, μπορείς να φτιάξεις τα τσουρέκια ή τα κουλουράκια σου.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να διαβάσεις καλά την συνταγή σου. Σε κάθε συνταγή, σάς έχω μυστικά επιπλέον για να έχετε πάντα σίγουρη επιτυχία. Συγκεντρώσετε και ζυγίσετε με ηρεμία τα υλικά σας. Τοποθετήστε τα κοντά σας με την σειρά που θα μπουν στη ζύμη.

Έχοντας κατανοήσει πλήρως τη συνταγή, ξεκινήστε με χαρά κι απολαύστε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Διαφήμιση

Να έχετε υπομονή στο ζύμωμα

Ειδικά για τα τσουρέκια πασχαλινά, χρειάζεται να οπλιστείτε μόνο με υπομονή. Δώστε χρόνο στη ζύμη να ωριμάσει και να αποκτήσει αρώματα. Να φουσκώσει, να γίνει ελαστική και ζηλευτή.

Τα τσουρέκια θέλουν πολλή ξεκούραση. Θέλουν σωστές θερμοκρασίες. Όλα τα μυστικά για τσουρέκια πασχαλινά αλλά και για το τσουρέκι γενικά, σάς τα έχω συγκεντρωμένα εδώ. Την ίδια προσοχή, αλλά αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο, καθώς δεν έχουν αναμονή, δώστε και στα κουλουράκια.

Όλα τα μυστικά για τα κουλουράκια σας τα έχω εδώ.

Αν δεν έχεις φτιάξει ποτέ παραδοσιακό Λαμπρόψωμο ίσως ήρθε η ώρα. Το Λαμπρόψωμο είναι το ψωμί της Ανάστασης. Κάθε Μεγάλο Σάββατο, είναι το πρώτο που μπαίνει στο τραπέζι της Ανάστασης. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, το Λαμπρόψωμο φτιάχνεται κάθε χρόνο απαραιτήτως αφού αποτελεί κομμάτι μιας μακρόχρονης και συμβολικής παράδοσης. Είναι ένα γιορτινό ψωμί με πολλά αρώματα. Φέρει το σχήμα του σταυρού επάνω του καθώς και κόκκινα αυγά. Κόβεται πάντα πρώτο στο αναστάσιμο τραπέζι και μοιράζεται στην οικογένεια. Σε πολλά νησιά είναι τόσο περίτεχνα τα σχέδια και ο στολισμός του Λαμπρόψωμου που δεν σου πάει η καρδιά να το κόβεις.

Λαμπρόψωμο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα για το Πάσχα

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Κέρκυρας είναι η Κερκυραϊκή Φογάτσα.

Η Φογάτσα είναι ένα παραδοσιακό τσουρέκι που προέρχεται από τους Ενετούς, από τη βόρεια Ιταλία, την περιοχή του Βένετο. Η παράδοση κρατεί εκατοντάδες χρόνια και Πάσχα στην Κέρκυρα χωρίς το παραδοσιακό κερκυραϊκό τσουρέκι «Φογάτσα» δεν νοείται. Τα αρώματα της Φογάτσας μαζί με τη μεστή και σχετικά σφιχτή υφή του τσουρεκιού, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την κερκυραϊκή φογάτσα.

Κι αν δεν έχεις φτιάξει ποτέ σου τσουρέκι και σε τρομάζει η ιδέα και η διαδικασία, αν δεν έχεις μίξερ και θέλεις να φτιάξεις τσουρέκι εδώ είναι η λύση. Εύκολο τσουρέκι χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ! Αφράτο τσουρέκι για να το φτιάξεις κι εσύ που δεν έχεις μπει ποτέ στην κουζίνα. Το μόνο που θέλω από εσένα είναι υπομονή για να φουσκώσει σωστά το τσουρέκι.

εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα - Εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα της Αργυρώς

Τι θα φτιάξεις φέτος το Πάσχα;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται