• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
3698

Για τα κουλουράκια

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι, ξύσμα
  • 15 ml κονιάκ
  • 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 δάκρυα μαστίχας
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για την επικαλυψη

  • 1 μικρό αυγό
  • 1 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.

    Βάζουμε το μαλακό βούτυρο Lurpak στον κάδο του μίξερ.

    Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.

    Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.

    Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους.

    Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.

    Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μίγμα.

    Η ζύμη

    Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

    Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη.

    Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.

    Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.

    Πλάθουμε σε πασχαλινά σχέδια.

    Στο ταψί

    Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Τα βάζουμε  στο ταψί αραιά μεταξύ τους.

    Τα αλείφουμε ολόγυρα με ένα πινέλο, με λίγο διάλυμα αυγού.

    Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.

    Ψήσιμο-χρόνος

    Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.

    Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.

    Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.

    Δες εδώ ακόμα περισσότερα μυστικά για πασχαλινά κουλουράκια

    Για την επικαλυψη

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.

    Αλείφουμε  πριν τα φουρνίσουμε.

    Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, αλείψτε με μια στρώση διάλυμα αυγού κι αφήστε για λίγα λεπτά να στεγνώσει και να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην επιφάνεια.

    Επαναλάβετε την επάλειψη  για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.

    Διαφήμιση

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Αλμυρες συνταγες με γαλα και οχι μονο-
    Μυστικα για: Γλυκα με αυγα και Φαγητα με αυγα
    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται