Πίσω

Βιταμίνη Κ: σε ποιες τροφές υπάρχει και ο ρόλος της στον οργανισμό

Τι είναι η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια από τις βασικότερες λιποδιαλυτές βιταμίνες (απαιτείται δηλαδή η παρουσία λίπους για να απορροφηθεί) και εμφανίζεται με τις μορφές Κ1 (φυλλοκινόνη) και Κ2 (μετακοκίνη). Πρόκειται για μια βιταμίνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και τις λειτουργίες του.

Διαφήμιση
[adrotate banner="71"]

Δοσολογία και Τροφές με βιταμίνη Κ

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την βιταμίνη Κ ανέρχεται στα 90-110μg, ωστόσο ακόμη και σε λίγο μεγαλύτερες αναλογίες είναι ανεκτή χωρίς να προκαλεί κάποιες παρενέργειες. Ενδεχομένως ομάδες ανθρώπων όπως είναι έγκυες, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι να χρειάζονται διαφορετικές ημερήσιες προσλήψεις.

Όσον αφορά τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι αποτελούν πλούσιες διατροφικές πηγές. Επίσης άλλες καλές πηγές είναι η βρώμη, οι πατάτες, το πράσινο τσάι και κάποια φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο.

Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ περιέχονται σε κάποια είδη κρέατος. Σε γενικές γραμμές η μορφή Κ1 περιέχεται σε πράσινα λαχανικά, ενώ η Κ2 κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε και διάφορα τρόφιμα στο εμπόριο, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη Κ, σε μία προσπάθεια κάλυψης των ημερήσιων αναγκών.

Διαφήμιση
[adrotate banner="72"]

Ρόλος βιταμίνης Κ στον ανθρώπινο οργανισμό

Μία από τις βασικότερες λειτουργίες της βιταμίνης Κ, είναι η συμβολή της στην πήξη του αίματος και στην διακοπή της αιμορραγίας. Πιο αναλυτικά, αποτελεί δομικό συστατικό των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη. Επιπλέον, βοηθά στην καλή οστική πυκνότητα, καθώς είναι σημαντική για την μεταφορά του ασβεστίου στα οστά και συνεπώς στην μείωση του κίνδυνου καταγμάτων.

Ανεπάρκεια και Επιπτώσεις

Η ελλιπής διατροφή αποτελεί την βασική που παρατηρείται πολλές φορές έλλειψη της βιταμίνης Κ. Η έλλειψη αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγίες καθώς και σε οστεοπόρωση. Όμως, παρατηρείται αρκετά σπάνια και κυρίως σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε διατροφές χαμηλής πρόσληψης διαιτητικού λίπους καθώς και σε άτομα που παρουσιάζουν πρόβλημα με το γαστρεντερικό τους σύστημα ή πάσχουν από ηπατική νόσο.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται