Πίσω

Πώς να αξιοποιήσετε το νερό από τα ζυμαρικά

Τι να κάνω το νερό από τα ζυμαρικά;

Κάθε φορά που βράζετε μακαρόνια, πριν χύσετε το νερό στο νεροχύτη, σταματήστε και σκεφτείτε! Υπάρχει τρόπος να επαναχρησιμοποιήσετε αυτό το υποπροϊόν! Η απάντηση στο ερώτημα του πώς να αξιοποιήσω το νερό από τα ζυμαρικά, είναι lifesaver!

Το νερό μέσα στο οποίο έχουμε μαγειρέψει τα ζυμαρικά μας είναι γεμάτο άμυλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απλά νερό αλλά ένας αραιός ζωμός πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα. Όσο λιγότερο νερό χρησιμοποιούμε για το βράσιμο των ζυμαρικών, τόσο πλουσιότερος και ο ζωμός που θα έχουμε στο τέλος. Γι’ αυτό καλό θα είναι αν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια, να χρησιμοποιήσουμε τόσο όσο χρειάζεται και να μη γεμίσουμε την κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά άλλωστε βράζουν μια χαρά και σε λιγότερο νερό αρκεί να τα ανακατέψουμε μια-δυο φορές για να μην κολλήσουν.

Για τέλεια μακαρόνια με σάλτσα

Η νούμερο ένα χρήση του νερού που έβρασαν τα μακαρόνια είναι λίγο πολύ γνωστή. Λόγω του άμυλου που περιέχει είναι ιδανική προσθήκη στις σάλτσες για μακαρόνια. Δεν είναι τυχαίο που αρκετές συνταγές ζητούν να μη στραγγίζονται τα μακαρόνια αλλά με την πιρούνα να πέφτουν από την κατσαρόλα κατευθείαν μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Το άμυλο που περιέχει το νερό βοηθάει αφενός μεν τη σάλτσα να δέσει καλύτερα, αφετέρου να κολλήσει πάνω στα ζυμαρικά.

Φυσικά είναι η απαραίτητη προσθήκη και σε ωμές σάλτσες όπως το πέστο, προκειμένου να πάρει η σάλτσα την κρεμώδη υφή που θέλουμε. Και τέλος μην ξεχνάμε ότι αυτό το νερό έχει εμπλουτιστεί με την τόσο αγαπημένη γεύση των ζυμαρικών και δρα σαν ενισχυτικό γεύσης στις σάλτσες. Win win όπως και να το δεις σε αυτή την περίπτωση για απολαυστικά ζυμαρικά με τέλεια δεμένες πεντανόστιμες σάλτσες.

Αποθηκεύστε το!

Κρατήστε το υπόλοιπο νερό, και αποθηκεύστε το είτε για μερικές μέρες στο ψυγείο σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο, είτε για πολύ περισσότερο καιρό στην κατάψυξη, μέσα σε παγοκύστες.

Διαφήμιση

Για το δέσιμο της σάλτσας και την ενίσχυση της γεύσης του φαγητού

Χρησιμοποιήστε το την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ριζότο, σούπες, αλλά και φαγητά κατσαρόλας σαν ζωμό για ενίσχυση της γεύσης. Επίσης λόγω της σύστασής του και της περιεκτικότητάς του σε άμυλο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε σάλτσα για να τη βοηθήσετε να δέσει. Το άμυλο είναι ένας παράγοντας γαλακτωματοποίησης και πύκνωσης και σαν αποτέλεσμα έχει τις καθόλου υδαρείς σάλτσες, δεμένες μοναδικά με την τόσο επιθυμητή κρεμώδη υφή.

Για την προετοιμασία των οσπρίων για μαγείρεμα

Χρησιμοποιείστε το νερό που βράσατε τα μακαρόνια για να μουλιάσουν τα όσπριά σας πριν τα μαγειρέψετε. Τα όσπρια και μαλακώνουν και νοστιμεύουν.

Διαφήμιση

Για πιο νόστιμες ζύμες

Χρησιμοποιήστε το αντί του σκέτου νερού στη ζύμη για το ψωμί ή για την πίτσα σας. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Διαβάστε όλα τα μυστικά για το σωστό βράσιμο μακαρονιών από την Αργυρώ:

Τα μυστικά
μακαρόνια βράσιμο μυστικο για τελειες μακαροναδες

Εσύ τι φτιάχνεις με το νερό από τα ζυμαρικά;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται