Πίσω

Στραπατσάδα, καγιανάς ή κοσκοσέλα, η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή

Αυγά με ντομάτα, στραπατσάδα ή καγιανά, κοσκοσέλα ή μενεμένι όπως κι αν το προσφωνούμε είναι από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές συνταγές που μπορείς να γευτείς όλες τις ώρες της ημέρας.
Κυρίως στα νησιά το φτιάχνουμε για γρήγορο μεσημεριανό ανάλογα που τα λαχανικά που έχει κάθε σπίτι. Αποτελείται από λίγο λάδι, ώριμες ντομάτες και αυγά. Αν υπάρχει κολοκυθάκι στην κουζίνα και λίγο κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο θα μπει κι αυτό στη στραπατσάδα και θα γίνει νόστιμο το φαγητό.
Τα τελευταία χρόνια η στραπατσάδα σερβίρεται σε μπουφέ πρωινού στα ξενοδοχεία στα νησιά μας και έχει τεράστια απήχηση!

Στραπατσάδα ή Καγιανάς;

Έχει πολλά ονόματα ανάλογα την περιοχή που φτιάχνουν την συνταγή.
Κυρίως στα νησιά λέγεται στραπατσάδα ή κοσκοσέλα και περιλαμβάνει στην βάση ,αυγά και ντομάτα. Μερικές φορές βάζουν μέσα λίγη πιπεριά ή ξερό κρεμμύδι αλλά και ψιλοκομμένο τρυφερό και σφιχτό κολοκύθι.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα λέγεται αυγά καγιανά ή Καγιανάς ή Μενεμένι.
Δεν έχει καμία σχέση με τον Κα-ι-κανά της Μικρασίας, όπου εκεί προστίθεται αλεύρι στο τηγάνι.
Ο Καγιανάς της Πελοποννήσου έχει μέσα του παστό χοιρινό και πολλές φορές τον έχω δοκιμάσει με πελτέ ντομάτας αντί για φρέσκια ντομάτα.
Ο Καγιανάς Πελοποννήσου έχει και μια ιδέα μπαχαρικών από το παστό σύγκλινο.
Ανάλογα δηλαδή από τα μπαχαρικά που έχουν βάλει στο σύγκλινο, παίρνει αρώματα και ο Καγιανάς.
Οι Μανιάτες για να συντηρήσουν το χοιρινό κρέας φτιάχνουν το σύγκλινο. Έτσι στις συνταγές με αυγά αλλά και σε πολλές άλλες συνταγές βάζουν παστό κρέας. Στην ουσία είναι ένα κορυφαίο ελληνικό αλλαντικό που απογειώνει τα αυγά Καγιανά.
Στην Μακεδονία πάλι φτιάχνουν απλή συνταγή καγιανά με αυγά ντομάτα και μπάτζο (τοπικό τυρί).
Ενίοτε μπαίνει μέσα και καυτερή πιπεριά ή αλλιώς τσούσκα. Αλλιώς η συνταγή από τους Έλληνες με καταγωγή από Μικρασία λέγεται Μενεμένι και έχει σίγουρα καυτερή πιπεριά.
Διαφήμιση

Το μυστικό για στραπατσαδα

Όλο το μυστικό στην στραπατσάδα, στον καγιανά ή στην κοσκοσέλα είναι να έχεις ώριμες και σφιχτές ντομάτες.
Αν η ντομάτα έχει χοντρή φλούδα πρέπει να αφαιρεθεί, αλλιώς θα την βρούμε σε στριφτά καρουλάκια μέσα στην συνταγή αργότερα.
Η ντομάτα δεν έχει πρέπει να έχει πολλά ζουμιά.
Αν η ντομάτα είναι πολύ ζουμερή αφήνουμε εκτός το νερό της ντομάτας.
Κατά την γνώμη μου, μιας και μεγάλωσα με στραπατσάδα και είναι και η αγαπημένη μου καλοκαιρινή συνταγή, η ντομάτα πρέπει να κόβεται σε κομμάτια, να έχει σάρκα και όχι να τρίβεται στον τρίφτη. Για νόστιμη στραπατσάδα ή καγιανά λοιπόν, μην τρίβετε τις ντομάτες.
Απλά κόψτε σε μικρά κομμάτια και αφήστε εκτός τηγανιού το νερό της ντομάτας.

Αναλογία αυγού με ντομάτα

Η αναλογία πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην υπερισχύει το ένα υλικό του άλλου.
Μια σωστή δόση είναι 4 μεγάλες ντομάτες με 6 μεγάλα ή 8 μικρά αυγά.
Αποφύγετε τα μυρωδικά στην στραπατσάδα γιατί παραπλανούν την γεύση.
Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο σχοινόπρασο ή φύλλα μαϊντανού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η καλύτερη στραπατσάδα

Για να κάνεις καλή στραπατσάδα πρέπει να ψήσεις την ντομάτα μόνη της στην αρχή.
Χωρίς να βάλεις λάδι στο τηγάνι.
Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι σκέτες χωρίς λιπαρή ουσία. Τις αφήνουμε να ψηθούν να βγάλουν όλη τους την γλύκα και τα αρώματα τους.
Έτσι η στραπατσάδα δεν θα έχει οξύτητα αλλά θα έχει γλύκα στο τέλος.
Όταν το τηγάνι στεγνώσει καλά και πιάσει ένα φιλμ από την ντομάτα στην βάση του, τότε προσθέτουμε το λάδι και το ανακατεύουμε με την ψημένη ντομάτα.
Με τον τρόπο αυτό στεγνώνουμε την ντομάτα και στο σερβίρισμα η στραπατσάδα δεν βγάλει υγρασία. Γιατί αν δεν ψήσεις καλά την ντομάτα μόνη της τότε όλη υγρασία της θα διαχωριστεί από τα αυγά μέσα στο πιάτο. Κι αυτό είναι το χειρότερο μου. Σε αυτή την φάση που έχουμε βάλει το λάδι στην ψημένη ντομάτα, αν θέλουμε βάζουμε λίγο κρεμμυδάκι, πιπεριά ή κολοκύθι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Τα ολόφρεσκα αυγά πρέπει να μπουν στο τηγάνι χωρίς πολύ χτύπημα.
Στην ουσία ανακατεύουμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι μαζί με τις ντομάτες.
Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να κάνει σώμα το αυγό να σταθεροποιηθεί χωρίς όμως να στεγνώσει.
Αλάτι κι πιπέρι προσθέτουμε στο τηγάνι.
Η καλύτερη στραπατσάδα με αυγά και ντομάτες πρέπει να έχει κρεμώδη υφή, βελούδινη όπως τα αυγά scrambled.
Διαφήμιση

Το απόλυτο φαγητό με αυγά

Ιδανικά βάζουμε στο πιάτο μια λεπτή φέτα από χωριάτικο ψωμί και σερβίρουμε την στραπατσάδα πάνω στο ψωμί.
Στο σερβίρισμα προσθέστε λίγη ξυνομυζήθρα ή τρίμματα φέτας.
Εγώ απολαμβάνω πάντα την στραπατσάδα μου με ξυνομυζήθρα, αγγούρι σαλάτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Μυρωδικά εγώ δεν βάζω στη στραπατσάδα. Θέλω την γλύκα της ντομάτας και του αυγού να κοντράρει μόνο με την οξύτητα και την αψάδα του τυριού.
Καλή όρεξη !
Αν αγαπάς τα αυγά, δες εδώ περισσότερες συνταγές με αυγά.

Εσύ με ποιό όνομα ξέρεις αυτή τη συνταγή;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται