Για τα αυγά με ντομάτα
Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι.
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε την πάπρικα και τη ζάχαρη.
Προαιρετικά προσθέτουμε πιπέρι καγιέν ή λίγο μπούκοβο.
Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγα τρίμματα φέτας.
Σπάμε τα αυγά ένα-ένα μέσα σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι.
Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν μέσα στην υπέροχη σάλτσα για λίγα λεπτά.
Ανάλογα βέβαια αν προτιμάτε τον κρόκο μελάτο ή σφιχτό παρατείνετε ή μειώνετε τον χρόνο μαγειρέματος.
Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών.
Σερβίρουμε με ψωμί και φέτα για ολοκληρωμένη απόλαυση!
Μερικές πληροφορίες ακόμα
Είναι ένα μεσογειακό φαγητό που γίνεται με πολλές παραλλαγές.
Αυγά με ντομάτα συναντούμε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου αλλά και στις χώρες της μέσης Ανατολής.
Σε όλα τα νησιά μας θα βρείτε ανάλογες συνταγές όπως ντομάτες με αυγά ανακατεμένες με κρεμμύδια και ντομάτες, αυγά με ντομάτα στο φούρνο και πολλές ακόμα συνταγές που βασίζονται στα αυγά, τη ντομάτα και τα λαχανικά.
Αυτή τη συνταγή θα την συναντήσετε επίσης στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της βόρειας Αφρικής με το όνομα Shakshouka! «Σακσούκα» στην αραβική γλώσσα σημαίνει ανακατεμένα.
Σαν αναφορά σε βιβλίο μαγειρικής εμφανίζεται για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής του Ισραήλ.
Δεν είναι άλλο όμως, από τα αυγά με ντομάτα, κρεμμύδια και πολλές φορές με πατάτες που αποτελούν ένα καλοκαιρινό εύκολο νόστιμο και γρήγορο φαγητό και στα νησιά του Αιγαίου.