Τα συντηρητικά ανήκουν στην κατηγορία των πρόσθετων τροφίμων. Είναι ουσίες που προστίθενται σε τρόφιμα, κυρίως σε αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, καθώς και σε αναψυκτικά και ποτά. Σκοπός της προσθήκης τους είναι να παρατείνουν την διάρκεια ζωής των προϊόντων, βελτιώνοντας κάποιες φορές και την γεύση τους. Χωρίζονται στα φυσικά συντηρητικά και στα χημικά. Όλοι οι καταναλωτές θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερα συντηρητικά που είναι χημικές ουσίες. Έτσι, στρέφονται στην διατήρηση των τροφίμων, κυρίως σε οικιακό επίπεδο, με φυσικά συντηρητικά.