Εκτέλεση
Πλένουμε πρώτα τα διάφορα λαχανικά, κουνουπίδι, καρότα κλπ., και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ζεματίζουμε τα ανάμεικτα λαχανικά για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
Αφού βράσουν, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο, αποστειρωμένο βάζο που σφραγίζει καλά.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι για το τουρσί και τα περιχύνουμε να σκεπαστούν, με το νερό που έβρασαν.
Προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να κρυώσουν.
Σφραγίζουμε το βάζο. Μετά από 24 ώρες μπορούμε να το καταναλώσουμε.
Αφού το ανοίξουμε, το φυλάμε στο ψυγείο.
Να θυμάστε ότι το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικά συντηρητικά. Επίσης, το ζεμάτισμα των λαχανικών είναι απαραίτητο.
Μυστικά
Τουρσί και πίκλες είναι η παλαιότερη μέθοδος για να συντηρήσουμε τα λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα με όλα τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα.
Στην χώρα μας καταναλώνετε κυρίως στην περίοδο της Σαρακοστής.
Φτιάξτο με ό,τι λαχανικό περισσεύει κι απόλαυσε το κυρίως με όσπρια.
Για να διατηρηθεί πολύ καιρό, πρέπει πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του, να αποστειρώσετε τα βάζα που θα το αποθηκεύσετε.