Η διαδικασία είναι εύκολη κι απλή. Το τουρσί είναι ο βασικός πρωταγωνιστής τη Σαρακοστή.

Η διαδικασία είναι εύκολη κι απλή. Το τουρσί είναι ο βασικός πρωταγωνιστής τη Σαρακοστή.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 λεπτά
139
  • 2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 5 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 5-6 φούντες κουνουπίδι
  • 5-6 μικρά αγγουράκια
  • 5-6 πιπεριές κέρατα ολόκληρες
  • 1/2 ποτήρι νερού ξίδι
  • 1 κ.σ. κόκκοι πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τουρσί

    Πλένουμε πρώτα τα διάφορα λαχανικά, κουνουπίδι, καρότα κλπ., και τα κόβουμε σε κομμάτια.

    Ζεματίζουμε τα ανάμεικτα λαχανικά για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.

    Αφού βράσουν, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο, αποστειρωμένο βάζο που σφραγίζει καλά.

    Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι για το τουρσί και τα περιχύνουμε να σκεπαστούν, με το νερό που έβρασαν.

    Προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να κρυώσουν.

    Σφραγίζουμε το βάζο. Μετά από 24 ώρες μπορούμε να το καταναλώσουμε.

    Αφού το ανοίξουμε, το φυλάμε στο ψυγείο.

    Να θυμάστε ότι το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικά συντηρητικά. Επίσης, το ζεμάτισμα των λαχανικών είναι απαραίτητο.

    Μυστικά για το τουρσί

    Τουρσι και πίκλες είναι η παλαιότερη μέθοδος για να συντηρήσουμε τα λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα με όλα τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα.

    Στην χώρα μας καταναλώνετε κυρίως στην περίοδο της Σαρακοστής.

    Φτιάξτο με ό,τι λαχανικό περισσεύει κι απόλαυσε το κυρίως με όσπρια.

    Για να διατηρηθεί πολύ καιρό το τουρσί, πρέπει πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του, να αποστειρώσετε τα βάζα που θα το αποθηκεύσετε. Δείτε εδώ πώς θα αποστειρώσετε τα βάζα σας.

    Εσύ τι άλλο τουρσί φτιάχνεις;

    Κάτι μαγειρεύεται