Η κατανάλωση ξηρών καρπών πρέπει να υιοθετηθεί από όλους και να αποτελεί μέρος του διατροφικού μας πλάνου. Μία χούφτα από ξηρούς καρπούς, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ανάγκες μας σε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Παράλληλα, φαίνεται πως η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί και με κάποια θετικά οφέλη για την υγεία.
1. Αρχικά, βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (ΗDL).
2. Η αντιοξειδωτική τους ιδιότητα βοηθά στην απομάκρυνση τοξινών από το ανθρώπινο σώμα, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
3. Ακόμα, βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.
4. Τονώνουν τον εγκέφαλο.
5. Προωθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από στεφανιαία νόσο.
6. Επιπλέον, μειώνουν την προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση των ξηρών καρπών, όταν γίνεται με μέτρο, δεν έχει συνδεθεί με αύξηση του σωματικού βάρους. Τέλος, δεν υπάρχει σημαντική διατροφική διαφορά μεταξύ ωμών και ψημένων ξηρών καρπών.