Πίσω

Πως θα πέτυχεις την κλασική συνταγή για μελομακάρονα;

Για να τα φτιάξεις πολύ αφράτα και μελωμένα με το σωστό σιρόπιασμα. Δες εδώ όλα τα μυστικά μου και τι να προσέξεις για να φτιάξεις τα καλύτερα και να εισπράξεις συγχαρητήρια από όποιον τα δοκιμάσει. Το μόνο που έχεις να κάνεις να ακολουθήσεις τις συμβουλές μου, να ζυγίζεις τα υλικά και απλά να τα ανακατέψεις να σχηματιστεί η μυρωδάτη ζύμη.

Υλικά

Είναι πολύ απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάς πολύ μελωμένα  οπότε θα χρησιμοποιήσεις αλεύρι με σιμιγδάλι. Για τα καλύτερα  χρησιμοποιώ απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για την γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.

Ζύμη

Πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί πρέπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσεις έξτρα αλεύρι  θα έχεις ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά  με επίγευση αλευριού.

Αφού ρίξεις το αλεύρι και σχηματιστεί  τότε σταματάς το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις , τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι » και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά.

Σκεπάστε την και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..

Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Και θα  θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Ψήσιμο

Θέλουν καλό, πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά  στην καρδιά του.

Αν δεν ψηθούν σωστά και  έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Επειδή είναι πολλά στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.

Πώς σιροπιάζουμε;

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει  να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξεις με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.

Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα  με σιμιγδάλι.

Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

Το σιρόπι που σου περίσσεψε μπορείς να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό που θα φτιάξεις.

Αυτά που περίσσεψαν

Κι αν σου περισσέψουν μετά τις γιορτές, δες εδώ πώς να φτιάξεις νέες συνταγές με τα υπόλοιπα.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές να έχουμε!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται