Τα καλύτερα μελομακάρονα με σιμιγδάλι της Αργυρώς, τα πλάθουμε μεγάλα και γίνονται ζουμερά σαν ζαχαροπλαστείου.

Τα καλύτερα μελομακάρονα με σιμιγδάλι της Αργυρώς, τα πλάθουμε μεγάλα και γίνονται ζουμερά σαν ζαχαροπλαστείου.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
974

Υλικά

  • Μερίδες 70 τεμ.

Για τα μελομακάρονα

  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. νερό (ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι)
  • 250 γρ. ελαιόλαδο απαλό
  • 250 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 10 γρ. αμμωνία
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 30 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 kg αλεύρι γ.ο.χ.
  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 φλούδα λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • Ψιλοκομμένο καρύδι
  • Λίγο μέλι χλιαρό (αραιό)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το σιρόπι

    Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι.

    Βράζουμε ζάχαρη με νερό χυμό φλούδα από πορτοκάλι και κανέλα για 4 με 5 λεπτά.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

    Για τα μελομακάρονα

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, τα αφήνουμε στην άκρη.

    Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα, το γαρύφαλλο, τη κανέλα και την αμμωνία.

    Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υλικά για τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι.

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και αναμιχθούν καλά.

    Προσθέτουμε  στα υγρά υλικά λίγο λίγο το αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας να σχηματιστεί ζύμη. Η υφή από τη ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και εύπλαστη.

    Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη 35-40 γραμ. και τα πλάθουμε μεγάλα.

    Τα τοποθετούμε σε ταψιά αραιά μεταξύ τους. με ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια των μελομακάρονων ώστε να ρουφήξουν σιρόπι στο σιρόπιασμα

    Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν.

    Μπορείτε να τα πλάσετε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες, ανεβοκατεβάζοντας τα ταψιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

    Αφού ψηθούν, τα μαζεύουμε όλα σε μια μεγάλο ταψί το ένα κοντά κοντά με το άλλο. Να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Όπως είναι καυτά, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

    Αφήνουμε να σταθούν 4 με 5 λεπτά να ποτίσουν και τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, να ρουφήξουν κι από την άλλη πλευρά. Για πολύ μελωμένα τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ρουφήξουν και από την άλλη πλευρά.

    Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ώστε να κολλήσει επάνω. Περιχύνουμε με λίγο μέλι στην πιατέλα.

    Θέλετε τις ωραιότερες Χριστουγεννιάτικες συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ.

    Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε σχέδια στα μελομακάρονα, είναι να πάρετε σίτα και να ακουμπάτε επάνω τη ζύμη να κάνει σχέδιο. Με τα δάχτυλα τραβάμε τη ζύμη να ξεκολλήσει από τη σίτα σχηματίζοντας κενό από κάτω. Αυτό βοηθάει στο να σιροπιαστούν σωστά  γιατί δημιουργείται κοίλωμα από κάτω.

    Αν σας άρεσαν τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι, δείτε και τη παρακάτω συνταγή για φανταστικά μελομακάρονα:

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Ποιό χριστουγεννιάτικο γλυκό φτιάχνεις πρώτα;

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται