Κάθε γλυκό ζητάει το δικό του σιρόπι αλλά και τον τρόπο που πρέπει να το σιροπιάζουμε!

Κάθε γλυκό ζητάει το δικό του σιρόπι αλλά και τον τρόπο που πρέπει να το σιροπιάζουμε!

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
3

Με ζαχαρι

  • 200 γρ. ζαχαρη
  • 200 γρ. νερο
  • 200 γρ. μελι
  • 1/2 τεμάχιο/ια λεμονι
  • 1 τεμάχιο/ια πορτοκαλι
  • 1 τεμάχιο/ια κανελα
  • Χωρις ζαχαρη
  • 2 1/2 φλ. μελι
  • 1 φλ. νερο
  • 1 κομματι φλουδα πορτοκαλι
  • 1 τεμάχιο/ια κανελα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σιρόπι για μελομακάρονα

    Αν φτιάξω μελομακάρονα με αλεύρι μόνο, τότε θα πρέπει να είναι κρύα  και ζεστό το σιρόπι που θα τα βουτήξουμε. Έτσι θα τραβήξουν τόσο όσο ώστε να μελώσουν μέχρι μέσα χωρίς να μαλακώσουν πολύ. Αν χρησιμοποιήσουμε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα τότε θα πρέπει να είναι ζεστά  και κρύο το σιρόπι για να ρουφήξουν καλύτερα και να μελώσουν σωστά.

    Όλα ξεκινούν από το πόσο μελωμένα αγαπάτε.

    Στο σιρόπι για μελομακάρονα χρησιμοποιούμε μια μεσαία κατσαρόλα. Η δόση που σας δίνω είναι περίπου 35 κομμάτια.

    Βάζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και το 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι.

    Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι μέχρι να πάρουν βράση.

    Σταματάμε το ανακάτεμα από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.

    Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι για μελομακάρονα με μέλι, βράζουμε ακριβώς για 3’.

    Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια αφαιρούμε επιφανειακά με κουτάλι.

    Το σιρόπι έτοιμο για να σιροπιάσουμε.

    Κρύα γλυκα ζεστό σιρόπι

    Για πιο τριφτά και λιγότερο μελωμένα  που ζυμωθήκαν με αλεύρι έχουμε κρύα τα γλυκα και ζεστό το σιρόπι.

    Για πολύ μελωμένα και μαλακά έχουμε ζεστά τα γλυκά και κρύο το σιρόπι.

    Διατηρούμε ζεστό το σιρόπι στο μάτι της κουζίνας στην πιο χαμηλή ένδειξη της εστίας και βουτάμε λίγα λίγα τα γλυκά αναποδογυρίζοντας τα για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.

    Σε κάθε συνταγή που σας δίνω, πάντα στο τέλος σας γράφω ακριβείς πληροφορίες για το σωστό μέλωμα.

    Αρωματικό σιρόπι για μελομακάρονα

    Το σιρόπι για μελομακάρονα σηκώνει πολλά αρώματα.

    Κανέλα, γαρύφαλλο, λεμόνι, πορτοκάλι χυμό και φλούδα και καλό θυμαρίσιο αρωματικό μέλι.

    Βάζοντας μέλι μέσα στο σιρόπι για μελομακάρονα θα απογειώσεις την γεύση του.

    Βέβαια αν είσαι vegan μπορείς να παραλείψεις το μέλι τελείως.

    Αν δεν τρως καθόλου ζάχαρη μπορείς να μελώσεις χωρίς ζάχαρη.

    Σε αυτή την περίπτωση βάζεις μέλι με νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις να αραιώσει.

    Σιρόπι για μελομακάρονα με μέλι;

    Το σωστό σιρόπι για μελομακάρονα με μέλι είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό ή το αντίθετο, ανάλογα με τι έχουμε φτιάξει τη συνταγή μας, με σιμιγδάλι ή με αλεύρι.

    Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα  παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι.

    Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

    Το σιρόπι που σου περίσσεψε  μπορείς  να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό ή μπορείς να φτιάξεις τις φανταστικές καριόκες.

     

    Ποιά μελομακάρονα προτιμάς;

    Κάτι μαγειρεύεται