Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα δεν λέγεται τυχαία γλυκό-πατάτα καθώς ξεχωρίζει για τη γλυκιά της γεύση αλλά και το χρώμα της. Ενώ είναι ένα λαχανικό που έχει συνδεθεί πολύ με τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια τα τελευταία χρόνια βρίσκει μεγαλύτερο έδαφος στην ελληνική κουζίνα.

Και αυτή η αυξανόμενη προτίμησή της δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ιδιαίτερης και αγαπητής της γεύσης αλλά και της θρεπτικής της αξίας. Έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη.

Λόγω των θρεπτικών της συστατικών, η κατανάλωση γλυκοπατάτας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει καλό στα μάτια.

Από τα μεγαλύτερα ατού που έχει η γλυκοπατάτα είναι και το ότι μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, δίνοντας μια νόστιμη γκάμα επιλογών. Μπορεί να γίνει τηγανητή, βραστή, ψητή στο φούρνο ή τη σχάρα και πουρές. Μπαίνει σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, σε αλμυρές ή γλυκές πίτες και τάρτες και συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και πουλερικά.

Η πιο αναγνωρίσιμη συνταγή της γλυκοπατάτας είναι ο πουρές της. Με μοναδικό χρώμα, απαλή υφή και ασυναγώνιστη γεύση ο πουρές γλυκοπατάτας θεωρείται το must στα χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα. Κάντε την υπέρβαση και αντικαταστήστε τον απλό πουρέ πατάτας με αυτόν το ιδιαίτερο πουρέ στα καθημερινά σας μαγειρέματα και τα σχόλια θα σας ανταμείψουν!

Γλυκοπατάτες στο φούρνο, ένα εύκολο, υγιεινό και πολύ νόστιμο συνοδευτικό που μπορείτε να το απολαύσετε μαζί με τα κρατικά και τα πουλερικά σας. Βέβαια και σκέτες οι  μελωμένες αυτές πατατούλες μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ και χορτοφαγικό γεύμα.

Η γλυκοπατάτα μπαίνει ολόκληρη στο φούρνο και γίνεται ψητή και τέλεια. Η ψημένη και μαλακωμένη σάρκα της είναι ιδανική για συνοδευτικό. Μπορείτε επίσης να την μετατρέψετε κάλλιστα σε αλμυρό ή γλυκό σνακ προσθέτωντας αλατοπίπερο και τυριά στην πρώτη περίπτωση και ζάχαρη και κανέλα στη δεύτερη.  Κάθε εκδοχή της, τόσο αλμυρή όσο και γλυκιά είναι ασυναγώνιστη.

Τσιπς γλυκοπατάτας έχετε δοκιμάσει; Πρόκειται για το πιο υγιεινό και νόστιμο σνακ που έχετε δοκιμάσει! Ρίξτε μπόλικο χοντρό αλάτι και μυρωδικά και πάρτε θέση στον καναπέ για ταινία.

https://www.argiro.gr/2023/01/glykopatata/