ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μαγείρεμα σε air fryer – φριτέζα αέρος

Η φριτέζα αέρος που άλλαξε την κουζίνα μας

φριτεζα αεροσ

Το air fryer, ή φριτέζα αέρος, είναι μία από τις κορυφαίες τάσεις στη μαγειρική. Πρόκειται για μια συσκευή που επιτρέπει να μαγειρεύουμε τηγανητά φαγητά με πολύ μικρή ποσότητα λαδιού ή ακόμα και καθόλου, διατηρώντας τη γεύση και την τραγανή υφή.

Η φριτέζα αέρος διαθέτει κλειστό θάλαμο μαγειρέματος και αφαιρούμενο κάδο, γεγονός που την καθιστά πρακτική και εύκολη στον καθαρισμό. Είναι ιδανική για όσους θέλουν πιο υγιεινά γεύματα χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση των αγαπημένων τους πιάτων.

Η λειτουργία της air fryer είναι απλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική. Η αντίσταση στην κορυφή της συσκευής εκπέμπει θερμότητα, η οποία διαχέεται μέσω ενός ανεμιστήρα γύρω από το τρόφιμο. Με αυτόν τον τρόπο, το φαγητό ψήνεται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Το θερμό ρεύμα αέρα προκαλεί ελαφριά αφυδάτωση στην επιφάνεια του τροφίμου, δημιουργώντας την χαρακτηριστική τραγανή υφή.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου μαγειρέματος είναι ότι χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται έως και στο μισό, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη, καθιστώντας την air fryer μία πρακτική και οικονομική λύση για καθημερινά γεύματα.

Τηγάνισμα σε φριτέζα αέρος

Το τηγάνισμα σε φριτέζα (ή αλλιώς deep frying) αποτελεί έναν από τους γνωστούς τρόπους τηγανίσματος τροφίμων. Η διαφορά με το συμβατό τηγάνισμα σε τηγάνι, είναι ότι το τρόφιμο βρίσκεται βυθισμένο μέσα στο λάδι, σε αντίθεση με τον άλλο τρόπο τηγανίσματος, όπου μόνο το 1/3 του τροφίμου έρχεται σε επαφή με το καυτό λάδι.

Πλεονεκτήματα μαγειρέματος με φριτέζα αέρος

Αρχικά, το μαγείρεμα σε φριτέζα έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να ψήνεται ομοιόμορφα και σταθερά σε καυτό λάδι και ως εκ τούτου να γίνεται σημαντικά πιο γρήγορα η διαδικασία μαγειρέματος. Επίσης, έχουμε ιδιαίτερη γεύση των τηγανιτών τροφίμων, καθώς συμβαίνει καραμελοποίηση στην θερμοκρασία των 170°C. Παράλληλα αποκτούν και χαρακτηριστική τραγανή υφή, η οποία επιτυγχάνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες αφαιρώντας την επιφανειακή υγρασία.

Μυστικά για επιτυχημένο τηγάνισμα στο air fryer

Όπως και με κάθε τύπο μαγειρέματος, υπάρχουν συγκεκριμένα tips που πρέπει να ακολουθούμε. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο λαδιού με υψηλό σημείο καπνού. Ακόμα, κόβουμε τα τρόφιμα σε ομοιόμορφο σχήμα (κυρίως πάχος), ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Προτού τοποθετήσουμε το τρόφιμο μέσα στο λάδι, καλό είναι με ένα θερμόμετρο να μετρήσουμε την θερμοκρασία. Εάν δεν έχει φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, το τρόφιμο θα απορροφήσει λάδι κατά το τηγάνισμα και θα έχει λιπαρή γεύση και υφή.

 

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

Πατάτες στο air fryer

Απόρρητο