Πίσω

Μαγείρεμα σε air fryer & κλασική φριτέζα

Air fryer η αλλιώς φριτέζα αέρος

Το air fryer, ή αλλιώς, φριτέζα αέρος είναι μία από τις τάσεις που θα μας ακολουθήσουν στην κουζίνα το 2023.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία νέα μαγειρική συσκευή την φριτέζα αέρος, χάρη στην οποία μπορούμε να έχουμε τηγανητά τρόφιμα με την χρήση μικρής ποσότητας λαδιού ή ακόμα και χωρίς καθόλου. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία είναι κλειστεί και έχει αφαιρούμενο κάδο.

Η λειτουργίας της έχει ως εξής. Η αντίσταση που υπάρχει στην κορυφή της φριτέζας εκπέμπει θερμότητα και μέσω ενώ ανεμιστήρα μεταφέρεται το θερμό αυτό ρεύμα στο τρόφιμο, το οποίο ψήνεται και από τις δύο πλευρές. Το θερμό ρεύμα αέρα προκαλεί αφυδάτωση στο τρόφιμο, με αποτέλεσμα το μαγείρεμα. 

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του τρόπου αυτού μαγειρέματος είναι ότι χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Επίσης ο χρόνος μαγειρέματος, στις περισσότερες περιπτώσεις, μειώνεται ακόμα και στο μισό, ενώ έχουμε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.  

Τηγάνισμα σε φριτέζα

Το τηγάνισμα σε φριτέζα (ή αλλιώς deep frying) αποτελεί έναν από τους γνωστούς τρόπους τηγανίσματος τροφίμων. Η διαφορά με το συμβατό τηγάνισμα σε τηγάνι, είναι ότι το τρόφιμο βρίσκεται βυθισμένο μέσα στο λάδι, σε αντίθεση με τον άλλο τρόπο τηγανίσματος, όπου μόνο το 1/3 του τροφίμου έρχεται σε επαφή με το καυτό λάδι.

Διαφήμιση

Πλεονεκτήματα μαγειρέματος με φριτέζα

Αρχικά, το μαγείρεμα σε φριτέζα έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να ψήνεται ομοιόμορφα και σταθερά σε καυτό λάδι και ως εκ τούτου να γίνεται σημαντικά πιο γρήγορα η διαδικασία μαγειρέματος. Επίσης, έχουμε ιδιαίτερη γεύση των τηγανιτών τροφίμων, καθώς συμβαίνει καραμελοποίηση στην θερμοκρασία των 170°C. Παράλληλα αποκτούν και χαρακτηριστική τραγανή υφή, η οποία επιτυγχάνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες αφαιρώντας την επιφανειακή υγρασία.

Μυστικά για επιτυχημένο τηγάνισμα

Όπως και με κάθε τύπο μαγειρέματος, υπάρχουν συγκεκριμένα tips που πρέπει να ακολουθούμε. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο λαδιού με υψηλό σημείο καπνού. Ακόμα, κόβουμε τα τρόφιμα σε ομοιόμορφο σχήμα (κυρίως πάχος), ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Προτού τοποθετήσουμε το τρόφιμο μέσα στο λάδι, καλό είναι με ένα θερμόμετρο να μετρήσουμε την θερμοκρασία. Εάν δεν έχει φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, το τρόφιμο θα απορροφήσει λάδι κατά το τηγάνισμα και θα έχει λιπαρή γεύση και υφή.

Το πιο κλασικό από τα αγαπημένα μας τηγανιτά:

τηγανιτέσ πατάτεσ - πατάτεσ τηγανιτέσ - πατάτεσ τηγανιτέσ θερμίδεσ - τηγανιτέσ πατάτεσ στο φούρνο - πατάτεσ τηγανιτέσ βρασμένεσ - πατάτεσ σαν τηγανιτέσ - πατάτεσ τηγανιτέσ στο φούρνο - πατάτεσ τηγανιτέσ με αλεύρι - πατάτεσ τηγανιτέσ φούρνου - πατάτεσ σαν τηγανητέσ στη λαδόκολλα - τηγανητέσ πατάτεσ - η καλύτερη πατάτα για τηγάνι - θερμίδεσ πατάτεσ τηγανιτέσ - προτηγανισμένεσ πατάτεσ - πωσ τηγανίζω πατάτεσ - πατάτες

 

Εσένα ποιό είναι το αγαπημένο σου τηγανητό;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται