Πίσω

Μέθοδοι συντήρησης τροφίμων

Σημασία της συντήρησης

«Απαράβατος» κανόνας της κουζίνας: τίποτα δεν πάει χαμένο!

Ανέκαθεν οι άνθρωποι εφάρμοζαν τρόπους συντήρησης στα τρόφιμα ώστε να τα διατηρούν ασφαλή για την υγεία τους και να μπορούν να τα καταναλώσουν όποτε θέλουν. Οι μέθοδοι συντήρησης βασίζονται σε διάφορες τακτικές και για αυτό το λόγο είναι ποικίλες. Ας δούμε τις πιο διαδεδομένες.

Αποξήρανση

Η αποξήρανση είναι η πιο παλιά μέθοδος συντήρησης τροφίμων και χρησιμοποιείται για φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά, βότανα και κρέας. Αν για παράδειγμα έχουμε πολλά σύκα από τον κήπο μας, μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες και να τα τοποθετήσουμε σε ένα δίσκο πάνω στο τραπέζι της αυλής. Το σίγουρο είναι ότι έχει μεν αποτέλεσμα αλλά προϋποθέτει υπομονή και επιμονή για το καλό αποτέλεσμα.

Στην αγορά θα βρούμε το ειδικό μηχάνημα που θα αφαιρέσει την υγρασία των τροφίμων, διατηρώντας όμως τα θρεπτικά συστατικά τους. Ειδικά αν είμαστε λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αυτή η οικονομική και εύκολη μέθοδος συντήρησης θα μας προσφέρει υγιεινά σνακ και ποικιλία επιλογών για το γραφείο ή το δρόμο!

Αλάτισμα

Μια άλλη μέθοδος που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν είναι το αλάτισμα. Όταν οι άνθρωποι ήθελαν να συντηρήσουν το κρέας και δεν είχαν την πολυτέλεια του ψυγείου (ή της κατάψυξης), συνήθιζαν να αλατίζουν το τρόφιμο ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία, βασικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Έτσι, μπορούσαν να διατηρήσουν κρέας και ψάρια για αρκετό καιρό. Να πως προέκυψαν και τα γνωστά αλλαντικά!

Κονσερβοποίηση

Παρεμφερείς μέθοδοι είναι αυτές της κονσερβοποίησης των τροφίμων και της μετατροπής τους σε τουρσί. Η μεν πρώτη διαφυλάσσει τα τρόφιμα από την επίδραση του αέρα και κατακτά συνεχώς έδαφος ως μέθοδος συντήρησης για φρούτα, λαχανικά και κρέας. Βασικό σημείο της είναι η σωστή αποστείρωση του αποθηκευτικού μέσου που θα χρησιμοποιήσουμε. Η δεύτερη, από την άλλη, προϋποθέτει την τοποθέτηση του τροφίμου σε άλμη για ορισμένο χρόνο και έπειτα τη μεταφορά του σε δοχείο με ξύδι.

Κατάψυξη

Η μέθοδος συντήρησης που εφαρμόζουμε ίσως πιο συχνά είναι η αγαπημένη μας κατάψυξη. Τη χρησιμοποιούμε σχεδόν για τα πάντα, φρούτα και λαχανικά, κρέας και θαλασσινά. Απλά χωρίζουμε σε μερίδες, τοποθετούμε σε σακουλάκια ή τα γνωστά μας ταπεράκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Το καλύτερο είναι ότι μπορούμε να καταψύξουμε και μαγειρεμένα φαγητά, αφού έχουν κρυώσει τελείως, κάτι που θα μας λύσει τα χέρια όταν δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα.

Γενικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να συντηρήσουμε τα τρόφιμα. Αρκεί να βρούμε τον κατάλληλο για κάθε είδος τροφίμου και να τον ακολουθήσουμε σωστά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντα θα έχουμε υγιεινά τρόφιμα στην κουζίνα μας και δεν θα χρειαστεί να πετάμε τίποτα!

Παστερίωση

Η αντιστροφή διαδικασία της κατάψυξης, είναι μία εξίσου αποτελεσματική και φυσική μέθοδος διατήρησης των τροφίμων, η παστερίωση. Πρόκειται για την επεξεργασία κυρίως υγρών τροφίμων και όπως έχουμε ακούσει απαραίτητο μέτρο προστασία για το γάλα μας. Όχι μόνο βοηθάει στην μακροχρόνια συντήρησή του αλλά και στον θάνατο των μικροβίων που μολύνουν την τροφή μας πολύ εύκολα. Στην κουζίνα μας, τοποθετούμε την κατσαρόλα με το υγρό που θέλουμε να παστεριώσουμε για μισή ωρίτσα στην φωτιά, στους 63°C.

Διαβάστε επίσης για την σπατάλη τροφίμων.

Τι φτιάχνεις συνήθως;

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται