Πίσω

Μύθοι και αλήθειες για το ψωμί

Το ψωμί στη διατροφή μας

Tο ψωμί αποτελεί μία από τις πιο παλιές τροφές του ανθρώπου μιας και το σιτάρι ήταν από τα πρώτα δημητριακά που καλλιέργησε. Το ψωμί επίσης είναι και ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας και ιδιαίτερα της μεσογειακής διατροφής, μιας και βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Δίνει στον οργανισμό μας ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B και ειδικά φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Παρόλα τα θετικά του, το ψωμί έχει φτάσει στον 21ο αιώνα να αποτελεί την απόλυτη διατροφική ενοχή. Πολλοί μάλιστα το έχουν κατατάξει στη λίστα με τις απαγορευμένες τους τροφές. Αιτία των περισσότερων κακών που έχουν βρει το ψωμί είναι η περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες οι οποίοι κατηγορούνται για πολλά κακά! Πού όμως σταματά ο μύθος και πού αρχίζει η πραγματικότητα; Ας δούμε τους μύθους και τις πραγματικότητες χωρίς προκαταλήψεις για το ψωμί.

Μύθος & Αλήθεια Νο1

Tο ψωμί παχαίνει

Τα δημητριακά άρα και το ψωμί είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Παν μέτρον άριστον λέγανε οι αρχαίοι μας πρόγονοι και πολύ καλά κάνανε μιας και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο είναι η αρχή και το τέλος ενός μύθου. Το ψωμί δεν παχαίνει αν καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες.

Διαφήμιση

Μύθος & Αλήθεια Νο2

Tο άσπρο ψωμί δεν είναι θρεπτικό

Το άσπρο ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες οι οποίοι μας δίνουν ενέργεια και παράλληλα έχει λίγα λιπαρά. Περιέχει επίσης ασβέστιο, βιταμίνη Β και σίδηρο. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες. Μπορεί τα επιμέρους διατροφικά συστατικά σε άλλους τύπους ψωμιού να βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, αυτό δε σημαίνει όμως ότι το λευκό ψωμί δεν είναι θρεπτικό.

Διαφήμιση

Μύθος & Αλήθεια Νο3

Tο μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες

Kαι το ψωμί ολικής αλέσεως και το άσπρο ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. H διαφορά τους είναι στην περιεκτικότητα φυτικών ινών λόγω των οποίων το μαύρο ψωμί μας “χορταίνει” καλύτερα. Μια φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες.

Διαφήμιση

Μύθος & Αλήθεια Νο4

Το ψωμί λόγω της γλουτένης προκαλεί πεπτικά προβλήματα

Όλα τα προϊόντα σιταριού, σίκαλης και κριθαριού περιέχουν γλουτένη. Κάποια άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, δεν μπορούν δηλαδή να την ανεχθούν, σε περιπτώσεις κυρίως που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι άνθρωποι με δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη δεν υπερβαίνει το 10%. Το υπόλοιπο 90%, δεν έχει λόγο να αποφύγει τη ψωμί καθώς δεν δημιουργεί φουσκώματα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Μύθος & Αλήθεια Νο5

Όσοι έχουν ζάχαρο δεν πρέπει να τρώνε ψωμί

Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν ζάχαρο δεν πρέπει να καταναλώνουν λευκό ψωμί καθώς έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και άρα ανεβάζει το ζάχαρο στο αίμα. Το ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορα ψωμιά φαίνεται ότι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από τους διαβητικούς καθώς πέφτει ο γλυκαιμικός τους δείκτης λόγω των φυτικών ινών.

Διαβάστε επίσης πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί στο σπίτι σας.

Διαφήμιση

Τι ψωμί φτιάχνεις;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται