Το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης γίνεται σε 2′ και το ψήνεις αμέσως. Περιέχει super foods και είναι ιδανικό για εσάς που δεν έχετε μπει ποτέ στην...

Το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης γίνεται σε 2′ και το ψήνεις αμέσως. Περιέχει super foods και είναι ιδανικό για εσάς που δεν έχετε μπει ποτέ στην κουζίνα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
1204

Για το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης

  • 180 γρ. αλεύρι ολικής
  • 60 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
  • 2 κ.σ. ηλιόσπορο
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 1/2 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 200 γρ. γάλα (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (ή ξύδι)
  • 1 κ.γ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. λιναρόσπορο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε το γάλα με το λεμόνι σε μπολ κι ανακατεύουμε.

    Αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει το γάλα (5 με 10 λεπτά).

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι για ψωμί, την σόδα, το αλάτι, τον κολυθόσπορο και τον ηλιόσπορο.

    Τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα.

    Ανακατεύουμε με το κουτάλι.

    Η ζύμη που θα σχηματιστεί έχει κολλώδη υφή και αρκετή υγρασία.

    Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο.

    Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και πιάνουμε την ζύμη.

    Την ζυμώνουμε ελαφρά στον πάγκο. Της δίνουμε σχήμα στρογγυλό.

    Την ακουμπάμε σε ταψί αντικολλητικό ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Πιέζουμε ελαφρά να γίνει πλακέ όλη η ζύμη 3 εκατοστά ύψος.

    Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε στο κέντρο σταυρωτά βαθιά χαρακιά 1 εκατοστό.

    Αλείφουμε το ψωμί με νερό και πασπαλίζουμε σουσάμι και λιναρόσπορο.

    Ψήνουμε το ψωμί για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά, να ροδίσει η επιφάνεια του και να γίνει τραγανό.

    Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο.

    Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε χτυπάμε από κάτω με το χέρι. Ο ήχος του ψημένου ψωμιού είναι κούφιος και όχι βαρύς.

    Διαβάστε περισσότερα για τη σωστή συντήρηση του ψωμιού.

    Μυστικά

    Το γάλα με το λεμόνι αφού σταθούν για λίγα λεπτά μετατρέπονται σε ένα είδος ξινόγαλου που αφενός δίνει τέλεια γεύση στο ψωμί και αφετέρου όταν έρθει σε επαφή με τη σόδα, ξεκινάει η χημική αντίδραση που θα βοηθήσει το ψωμί να διογκωθεί και να φουσκώσει.

    Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με το λεμόνι, κατευθείαν με 200 γραµ. ξινόγαλα.

    Το γάλα ή το ξινόγαλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Για να σιγουρευτείτε ότι το ψωμί έχει ψηθεί σωστά, γυρίστε το ανάποδα και χτυπήστε το λίγο από κάτω με το χέρι.

    Αν το ψωμί έχει ψηθεί καλά μέχρι μέσα και έχει στεγνώσει σωστά, ο ήχος που θα ακουστεί θα είναι κούφιος.

    Αν ο ήχος ακούγεται βαρύς, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο να στεγνώσει η καρδιά του.

    Αφήνουμε το ψωμί σε σχάρα ή πάνω σε καθαρή πετσέτα ώστε να αναπνέει και να κρυώσει καλά χωρίς να νοτίσει η επιφάνειά του.

    Το ψωμί αφού κρυώσει διατηρείται τυλιγμένο καλά σε καθαρή πετσέτα, αλλιώς θα ξεραθεί.

    Ένα ολόφρεσκο ψωμί μπορεί αφού κρυώσει να συντηρηθεί στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο. Όταν το χρειαστείτε, όπως είναι παγωμένο το ραντίζετε με μπόλικο νερό και το βάζετε σε καυτό φούρνο για 20′ μέχρι να ξαναγίνει τραγανό και ολόφρεσκο. 

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται