Πίσω

Προσθέστε λίγο μέλι και σταματήστε να νιώθετε τύψεις!

Επί πολλούς αιώνες το μέλι ήταν η μόνη γνωστή γλυκαντική ουσία

Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους.  Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι αρχαίοι θεοί του Όλυμπου, όπως ο Δίας και η Αθηνά, έτρωγαν νέκταρ και αμβροσία για να διατηρήσουν την υγιή τους εμφάνιση και για να εκτελέσουν τις δραστηριότητες τους. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα για το τι ακριβώς ήταν η αμβροσία για τους αρχαίους Έλληνες, το νέκταρ είναι ένα πλούσιο σε ζάχαρη υγρό που παράγεται από τα άνθη των φυτών για να προσελκύσει έντομα, όπως οι μέλισσες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μελιού.

Η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του ανθρώπου

Η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας την Τριτογενή περίοδο στην αρχή της Καινοζωϊκής εποχής, δηλαδή πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του ανθρώπου. Αν υποθέσουμε ότι μαζί με τις μέλισσες εμφανίστηκε και το μέλι, μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι από τότε μέχρι σχεδόν το 16ο μ.Χ. αιώνα το μέλι ήταν το μοναδικό ζαχαρώδες μη παρασκευασμένο τρόφιμο στον τότε “γνωστό” κόσμο.

Το νέκταρ μεταφέρεται από τις μέλισσες πίσω στις κυψέλες όπου παράγεται το μέλι. Το μέλι είναι ένα γλυκό και πυκνό υγρό, που είναι αισθητά πιο γλυκό από την απλή ζάχαρη. Με τη ξεχωριστή γεύση του, πολλοί το προτιμούν από τη ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά. Είναι μία τροφή που έχει μεγάλα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας καλής διατροφής. Είναι πλέον επίσημα κατηγοριοποιημένο τόσο ως είδος τροφής όσο και ως φυσικό φάρμακο.

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς για διάφορους λόγους. Ο Ησίοδος και ο Πίνδαρος αναφέρουν ότι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα, θεού της μουσικής και της αρμονίας, και της Κυρήνης, κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα, ήταν ο εισηγητής της μελισσοκομίας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποίησαν για να διατηρήσουν τους νεκρούς τους (μούμιες), οι Ρωμαίοι ως συστατικό στα καλλυντικά τους και αναφέρεται ακόμη και στη χριστιανική Βίβλο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μελιού στην αγορά

Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την παραγωγή μελιού και έχουν συμβάλει στις διάφορες χρήσεις του στον τομέα της ιατρικής, της βιομηχανίας τροφίμων και των καλλυντικών. Δυστυχώς όμως, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της παραγωγής μελιού και για την κάλυψη της σημερινής μεγαλύτερης ζήτησης έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των φυσικών συστατικών του και ακόμη και στην επικινδυνότητά του, σε σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις, για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Διαφήμιση

Οι σύγχρονοι καταναλωτές πρέπει να προστατεύουν την υγεία τους αγοράζοντας μόνο φυσικό, μη επεξεργασμένο μέλι από επαγγελματίες. Αλλά ακόμα και όταν το μέλι που αγοράζετε παράγεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κράτους για τα τρόφιμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και χρήσης. Συγκεκριμένα, το μέλι πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερά μέρη και πρέπει να αποφύγουμε την αποθήκευση του κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές ή κοντά σε ηλιόλουστα παράθυρα που αυξάνουν τη θερμοκρασία στο ράφι αποθήκευσης ή στο δωμάτιο. Οποιοδήποτε σκεύος που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του μελιού από το δοχείο πρέπει να είναι απολύτως καθαρό και χωρίς καθόλου υγρασία.

Μάθετε τα πάντα για τις μέλισσες!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται