Η συνταγή της μαγειρίτσας προέκυψε θέλοντας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέρη του αρνιού που κατά κανόνα σφαγιάζονταν τις ήμερες του Πάσχα και καταναλώνονταν ανήμερα, μέσα στην καρδιά της άνοιξης. Καθώς οι βροχές λιγοστεύουν και η βλάστηση, όσο ζεσταίνει ο καιρός, μειώνεται έπρεπε να μειωθεί και ο αριθμός των αιγοπροβάτων γιατί δεν θα υπήρχε τροφή. Αφενός, λοιπόν, χάρη οικιακής οικονομίας έπρεπε να χρησιμοποιήσουν όλα τα υλικά που μας παρείχε η εποχή και τα περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι αφετέρου έπρεπε να μαγειρέψουν ένα έδεσμα θρεπτικό.
Καθώς η βρώση του αρνιού έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα, σύμφωνα με παλαιά ιουδαϊκή παράδοση ο Θεός πρόσταξε τους πιστούς να καταναλώνουν όλα τα μέρη του ζώου. Αρχικά το έθιμο όταν ξεκίνησε να τηρείται φτιαχνόταν μια σούπα που έμοιαζε περισσότερο με τον γνωστό σε όλους μας πατσά. Ο πρώτος που καθιέρωσε την μαγειρίτσα με την σημερινή της μορφή, προσθέτοντας μυρωδικά της εποχής και το απαραίτητο αβγολέμονο, ήταν ο αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές. Η συνέχεια είναι κάπως αναμενόμενη, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος προέκυψαν διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με τις συνήθειες και τα προϊόντα του κάθε τόπου.