Πίσω

Μεγάλη Πέμπτη: Έθιμα και προετοιμασία

Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης

Μεγάλη Πέμπτη και το Θείο Δράμα προχωρεί προς την αποκορύφωσή του. Είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου και γι’ αυτό πολλοί πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία για να κοινωνήσουν. Ενώ το βράδυ, στη λειτουργία ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού.

Οι δουλειές στο σπίτι που τις προηγούμενες μέρες γινόντουσαν μετά μανίας σταματούν. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Αφιερώνουν τη μέρα στην παράδοση. Ζυμώνουν τις λαμπροκουλούρες και τα τσουρέκια, πλάθουν πασχαλινά κουλουράκια αλλά βάφουν και τα αυγά.

Οι κουλούρες της Λαμπρής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας έχουν χίλια δυο ονόματα. Κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, κουλούρες, πουλιά της Λαμπρής ή απλά λαμπρόψωμο. Τις πλέκουν μακρουλές ή στρογγυλές αλλά και σε άλλα σχήματα όπως τα πουλιά της Λαμπρής που φτιάχνουν στη Σίφνο.

Συνταγές για τη Μεγάλη Πέμπτη

Το συγκεκριμένο λαμπρόψωμο που είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι που θα στολίσει μοναδικά το γιορτινό σας τραπέζι τη Λαμπρή.

Όσο για το τσουρέκι…μετά από τόσες μέρες νηστείας αξίζει να είναι το πιο λαχταριστό! Και αυτό το γεμιστό με σοκολάτα τσουρέκι θα γίνει θέμα συζήτησης την ημέρα του Πάσχα. Θα το απολαύσετε με το πρωινό καφεδάκι, στην παρέα όσο θα ψήνεται το αρνί και τα παιδιά θα το λατρέψουν!

Η απόλυτη συνταγή για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια είναι αυτή! Όσο τραγανά και όσο αφράτα χρειάζεται να είναι, πεντανόστιμα και μοσχομυριστά. Μια εύκολη συνταγή που με ή χωρίς μίξερ έχει σίγουρη επιτυχία! Φτιάξτε τη ζύμη και φωνάξτε παιδικά χεράκια για το πλάσιμο, για να κάνετε τη διαδικασία μοναδικά διασκεδαστική. Τέτοιες αναμνήσεις φτιάχνονται για να μένουν!

Τέλος, μην ξεχνάμε και τα πασχαλινά μας αυγά. Είτε τα βάψετε με παραδοσιακούς τρόπους και υλικά, είτε με τις ειδικές βαφές είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής, ρίξτε μια ματιά σε αυτά που πρέπει να προσέξετε για να τα βράσετε σωστά χωρίς να σπάσουν αλλά και να πάρουν κατά τη βαφή το καλύτερο δυνατόν χρώμα.

Μάθε όλα τα έθιμα για την Μεγάλη Εβδομάδα εδώ:

Διαφήμιση

Ποιο νηστίσιμο φαγητό θα φτιάξεις;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται