Πίσω

Πώς να καθαρίσω τα ντουλάπια κουζίνας από λίπη

Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι από τα σημεία στο σπίτι που θέλουν συνεχώς σχολαστικό καθάρισμα. Με το μαγείρεμα και την προετοιμασία του, διάφοροι λεκέδες μπορεί να σχηματίζονται, με πιο επίμονους τους κολλώδεις και αντιαισθητικούς λιπαρούς λεκέδες κοντά στην εστία μαγειρέματος.

Βέβαια η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός και στους λεκέδες αλλά με το καθημερινό μαγείρεμα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αυτοί οι επίμονοι κίτρινοι λεκέδες.

Ιδανικά θα ήταν τα ντουλάπια κυρίως αυτά που είναι κοντά στα μάτια και στο φούρνο να καθαρίζονται σχολαστικά εξωτερικά κάθε 15 μέρες. Και αυτό γιατί οι λιπαροί λεκέδες όσο πιο παλιοί είναι τόσο πιο δύσκολα αφαιρούνται. Σε κάθε περίπτωση, με λίγη παραπάνω προσπάθεια και λίγο χρόνο όλοι οι λιπαροί λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν από τα ντουλάπια της κουζίνας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά.

Διαφήμιση

Ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων

Το σαπούνι πιάτων είναι συνήθως προϊόν αλκαλικής βάσης που διαλύει αποτελεσματικά το λίπος, ειδικά όταν αναμιγνύεται σε ζεστό νερό.

Διαλύστε 1-2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων σε έναν κουβά με πολύ ζεστό νερό. Επιμείνετε στο πολύ ζεστό νερό γιατί αυτό είναι που θα βοηθήσει τα λίπη να διασπαστούν. Στην ανάγκη φορέστε χοντρά πλαστικά γάντια.

Χρησιμοποιήστε ένα απλό σφουγγάρι και με απαλές και κυκλικές κινήσεις τρίψτε τα σημεία που είναι λερωμένα με λιπαρούς λεκέδες. Είναι σημαντικό το νερό να είναι ζεστό καθ’ όλη τη διαδικασία, οπότε αν δείτε ότι χάνει τη θερμοκρασία του απλά αλλάξτε το. Αφού οι λεκέδες αφαιρεθούν, ξεπλύνετε και στεγνώστε το ντουλάπι σας με ένα μαλακό πανί για να γυαλίσει.

Διαφήμιση

Ξύδι και πάλι ξύδι

Το ξύδι είναι ένα από τα πιο βασικά φυσικά καθαριστικά γενικότερα στο σπίτι αλλά και στην κουζίνα και στους λιπαρούς επίμονους λεκέδες.  Αναμίξτε ένα διάλυμα 50/50 ξύδι και ζεστό νερό και να το βάλετε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάζετε τα επίμαχα σημεία και αφήνετε το μείγμα να μείνει για 1-2 λεπτά.

Με ένα βρεγμένο με ζεστό νερό πανί που το έχουμε σφραγίσει καλά, σκουπίζουμε απαλά το ντουλάπι και επιμένουμε στα σημεία που βλέπουμε τους λιπαρούς λεκέδες.

Για ιδιαίτερα επίμονους λεκέδες, μπορείτε είτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από απορρυπαντικό πιάτων μέσα στο μείγμα νερού και ξυδιού, είτε να φτιάξτε μια πάστα από ξύδι και αλάτι. Με ένα σφουγγάρι ή μια μαλακιά βούρτσα τρίβετε και αφαιρείτε του επίμονους λεκέδες.

Διαφήμιση

Λάδι για λιπαρούς λεκέδες

Οι σκληροί και επίμονοι λιπαροί λεκέδες μπορούν να αντιμετωπιστούν και με λάδι. Είτε ελαιόλαδο είτε κάποιο άλλο λάδι θα βοηθήσει να καθαρίσουν τα ντουλάπια σας. Απλά ανακατέψτε 1 μέρος λάδι με δύο μέρη μαγειρική σόδα σε ένα μικρό μπολ. Απλώστε το μείγμα στα ντουλάπια σας με ένα πανί ή σφουγγάρι. Τρίψτε την περιοχή με ένα μαλακό σφουγγάρι, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με ένα μαλακό πανί.

Δες επίσης πως θα καθαρίσεις σωστά το ψυγείο σου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται