Πίσω

Βιταμίνη C: Η πιο γνωστή βιταμίνη

Βιταμίνη C απαραίτητη για τον οργανισμό μας

Η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ) είναι η πιο γνωστή βιταμίνη, καθώς κυκλοφορεί ευρέως σε μορφή συμπληρώματος και συχνά ακούμε τα σημαντικά της οφέλη για την υγεία μας. Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματός μας και είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πρόσληψης της απαιτούμενης ποσότητας σε καθημερινή βάση.

Ρόλος της βιταμίνης C – Υπερβιταμίνωση

Η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις λειτουργίες του.

1. Ενισχύει την υγεία των κυττάρων και αποτρέπει περιπτώσεις αλλοίωσής τους.

2. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θωρακίζοντάς το και μειώνοντας παράλληλα τα συμπτώματα γρίπης.

3. Δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τον οργανισμό μας από διάφορες μορφές καρκίνου και πιθανών καρδιαγγειακών προβλημάτων και έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τις φλεγμονές και να προστατεύει τα οστά.

4. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα του σώματος.

Πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C με διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να αποβεί βλαπτική για τον οργανισμό, ενώ δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα κάποια προληπτική δράση μεγάλων δόσεων ασκορβικού οξέος ως προς διάφορες ασθένειες.

Πηγές πρόσληψης βιταμίνης C

Τα φρέσκα λαχανικά και κυρίως τα εσπεριδοειδή είναι οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C, καθώς η βιταμίνη περιέχεται σε αυτά σε μεγάλη ποσότητα. Τρόφιμα όπως είναι οι φράουλες, ο μαϊντανός, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια (στη φλούδα περισσότερο παρά στη σάρκα), γκρέιπφρουτ, λάχανο και πατάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C. Από όλες τις βιταμίνες, η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) χάνεται ευκολότερα λόγω οξείδωσης στους χυμούς φρούτων και στα τεμαχισμένα φρούτα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ασκορβικό οξύ χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων το οποίο αποτρέπει το μαύρισμα κομμένων φρούτων.

Έλλειψη Βιταμίνης C

Το σκορβούτο είναι η πιο γνωστή επίπτωση της έλλειψης βιταμίνης C, η οποία ταλαιπωρούσε κατά το παρελθόν ναυτικούς που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πλέον, η έλλειψη βιταμίνης C δεν παρατηρείται συχνά και είναι εύκολο να καταπολεμηθεί με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα. Σημειώνεται ότι ενώ πολλά ζώα μπορούν να συνθέσουν το ασκορβικό οξύ, ο άνθρωπος δεν μπορεί λόγω της απουσίας ενός ενζύμου.

Αφού διάβασες τα βασικά για τη βιταμίνη C, μάθε και τι προσφέρει η βιταμίνη D.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται