Πίσω

Η ιπποκράτειος διατροφή

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην επικαιρότητα ξανά η διατροφή του Ιπποκράτη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες και οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες που έχει υιοθετήσει ο σύγχρονος άνθρωπος έχουν καταστήσει  αρχαίες θεωρίες όπως αυτή του Ιπποκράτη αναγκαίες όσο ποτέ. Τι είναι και τι περιλαμβάνει πραγματικά αυτή η διατροφή θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε στο άρθρο αυτό. 

Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής

Γεννημένος στο νησί της Κω το 460π.Χ, ο Ιπποκράτης προσπάθησε να μελετήσει και να εξηγήσει τον ανθρώπινο οργανισμό μακριά και πέρα από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες της εποχής.

Ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να εξετάσει τον άνθρωπο ολιστικά και σε συνάρτηση πάντα με τον τρόπο ζωής και την διατροφή του. Βάσισε όλη την θεωρία του στο γεγονός πως  η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται  από την σωστή διατροφή και την άσκηση,  ισχυριζόμενος πως η τροφή μπορεί να μας προστατέψει από σοβαρές ασθένειες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο  «Περί διαίτης» σύγγραμμα του: «Η τροφή είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο η τροφή  σου»

Το περιεχόμενο της διατροφής

Καταρχάς, η ανθρώπινη διατροφή, όπως υποστήριξε ο αρχαίος ιατρός, εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε εποχής. Χώρισε λοιπόν το διαιτολόγιο σε σχέση με τους ψυχρούς και τους  θερμότερους μήνες του χρόνου.

Έτσι λοιπόν, τους χειμερινούς μήνες υποστήριζε πως ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περισσότερο στερεά τροφή ενώ τους θερινούς περισσότερο υγρά.

Το κρασί βρισκόταν στο καθημερινό διαιτολόγιο του Ιπποκράτη, αραιωμένο ωστόσο με νερό. Επιπλέον, η σωστή και υγιεινή διατροφή του Ιπποκράτη περιλάμβανε ωμά φρούτα και λαχανικά αλλά και πολλούς χυμούς. Διαχώριζε τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων ανάλογα με τις ιδιότητες τους. Θεωρούσε λοιπόν το κριθαρένιο ψωμί και το ψωμί  φτιαγμένο από πλιγούρι πως  υπερέχει σε θρεπτική αξία από αυτό του σιταριού. Υψηλής θρεπτικής αξίας όσπρια και λαχανικά θεωρούσε τα ρεβίθια, τα φασόλια, τον αρακά και τα κουκιά. Επίσης, οι χυμοί του μήλου, του σέλινου  και του δυόσμου διουρητικούς ενώ σε υπερτροφές ανήγαγε το κεχρί, τον λιναρόσπορο και τον χυμό σιταρόχορτου. Από τα φρούτα θεωρούσε τα μούρα, τα ώριμα αχλάδια και τις σταφίδες ιδιαίτερα ευεργετικά για την λειτουργία του εντέρου. 

Επιπροσθέτως, οι τέσσερις γεύσεις  δηλαδή το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το γλυκό πρέπει να βρίσκονται ισορροπημένα στο διαιτολόγιο μας ειδάλλως μπορούν να προκληθούν βλάβες στον ανθρώπινο  οργανισμό. 

Πίστευε λοιπόν πως μια δίαιτα βασισμένη στην ωμοφαγία, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να διατηρήσει το φυσιολογικό του βάρος και να αυτοϊαθεί.

Διαβάστε επίσης για τα καλά και κακά λιπαρά και σε ποιες τροφές βρίσκονται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται