Πίσω

Σοκολάτα και τα οφέλη για την υγεία μας

Η αγαπημένη μας σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υλικά της ζαχαροπλαστικής, αλλά και ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα μικρών και μεγάλων, χάρη στη μοναδική, πλούσια και μοναδική της γεύση. Προέρχεται από τους τροπικούς σπόρους κακάο και έπειτα από επεξεργασία που θα υποστεί, φτάνει να πάρει την τελική της μορφή. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της σοκολάτας, εμπλουτισμένες με φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλα διάφορα υλικά. Η κλασική εκδοχή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση της οποίας έχει θετικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Τα οφέλη του κακάο της σοκολάτας

Το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, έχει συνδεθεί με κάποιες ευεργετικές επιδράσεις για τον άνθρωπο. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη. 

1. Ένα από τα οφέλη της σοκολάτας είναι η επίδραση της στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση έχοντας παράλληλα και αντιπηκτική δράση. 

2. Επίσης, μειώνει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL). 

3. Έχει επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς μειώνει την φλεγμονή των κυττάρων, ενισχύοντας την μνήμη και αυξάνοντας την εγκεφαλική ροή του αίματος. 

4. Έχει αντιγηραντική ιδιότητα. 

5. Επιπλέον, η σοκολάτα, περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φωσφόρο, όπως και φυτικές ίνες, λιπίδια και πρωτεΐνη.

6. Βοηθά στην καταπολέμηση του στρες αλλά και του άγχους,

7. Δίνει σημαντικά ποσά ενέργειας και προκαλεί εφορία και υπερδιέγερση.

Θεοβρωμίνη

Ένα ακόμη, εντυπωσιακό στοιχείο είναι η θεοβρωμίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην σοκολάτα υγείας. Αναστέλλει την δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στην στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια, αποσυνδέοντας έτσι την κατανάλωση της σοκολάτας με την πρόκληση τερηδόνας.

Κατανάλωση σοκολάτας

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κατανάλωση της σοκολάτας θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Στις διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν στο εμπόριο, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία όπως επίσης και με την ακμή και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει η κατανάλωσή να γίνεται με μέτρο, και όχι σε καθημερινή βάση.

Μάθε για ιστορική της διαδρομή της σοκολάτας έως σήμερα που είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται