Σύγχρονες τάσεις διατροφής

Νέο lifestyle στο πιάτο μας

Οι ρυθμοί της ζωής γίνονται κάθε μέρα εντονότεροι καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να προσαρμόσουμε και τη διατροφή μας. Όλοι πλέον γνωρίζουμε τις δύο τάσεις που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν, τη χορτοφαγία (vegetarian) και την καθαρή χορτοφαγία (vegan). Οι τάσεις όμως αλλάζουν καθώς αλλάζουν οι συνθήκες επηρεάζοντας την υγεία και τον τρόπο ζωής μας.  Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις που μας κάνουν να μεταβάλλουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;

Η πανδημία έχει παίξει βασικό ρόλο στη στροφή προς την υγιεινή διατροφή, καθώς όλοι προσπαθούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στα συστατικά των προϊόντων, που σημαίνει ότι διαβάζουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες. Έδαφος κερδίζουν τα τρόφιμα με «καθαρή ετικέτα», δηλαδή αυτά χωρίς προσθήκη συντηρητικών και τεχνικών συστατικών, χωρίς αλλεργιογόνα, με φυσικές πρώτες ύλες. Αυτά που θα χρησιμοποιούσαμε στην κουζίνα μας δηλαδή για ένα υγιεινό γεύμα.

Ολοένα και αυξάνεται η τάση κατανάλωσης σνακ και έτοιμων γευμάτων, ως συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Λόγω έλλειψης χρόνου, καταφεύγουμε σε επιλογές «στο πόδι», όπως σνακ ή έτοιμα γεύματα που μπορούμε να βρούμε παντού. Από τις πρώτες επιλογές μας έχουν γίνει τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Θέλοντας να τα προλάβουμε όλα, δουλειά και υποχρεώσεις, δεν μας μένει χρόνος για μαγείρεμα, επομένως η τάση αυτή θα παραμείνει και θα γίνει τρόπος ζωής για όσους περνάνε πολλές ώρες δουλεύοντας.

Ωμοφαγία μία σύγχρονη τάση διατροφής

Η ωμοφαγία είναι άλλη μία σύγχρονη τάση διατροφής. Βασίζεται στην κατανάλωση ωμής και ανεπεξέργαστης τροφής και θεωρείται ότι προσφέρει όλα τα αναγκαία για τον οργανισμό στοιχεία της φύσης που δίνουν ενέργεια και καλύπτουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες. Αν μας αρέσουν τα φρούτα, οι καρποί και το ελαιόλαδο, ενώ δεν προτιμούμε τα γαλακτοκομικά, ώρα να βγάλουμε το μπλέντερ και τον ατμομάγειρα από τα ντουλάπια!

Τέλος, υπάρχουν τα «εναλλακτικά» τρόφιμα στα οποία στρεφόμαστε σε περίπτωση κάποιας αλλεργίας ή δυσανεξίας, όπως τα φυτικά «γαλακτοκομικά» και τα προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Οι τάσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Δεν υπάρχει μια τάση πιο σωστή από τις υπόλοιπες. Αγαπάμε το φαγητό! Σημασία έχει τι ταιριάζει στον καθένα μας, καθώς είμαστε κι εμείς διαφορετικοί, με διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Για να διαλέξουμε, λοιπόν, ποια τάση θα ακολουθήσουμε, αρκεί να τις δοκιμάσουμε. Έτσι θα καταλάβουμε τι μας ταιριάζει και, κυρίως, τι μας κάνει χαρούμενους!

Δείτε ακόμα μια τάση διατροφής με φρούτα και λαχανικά.

https://www.argiro.gr/2023/05/sygchrones-taseis-diatrofis/