Πίσω

Ταχίνι: διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Τι είναι το ταχίνι

Το ταχίνι είναι το προϊόν που προκύπτει από την άλεση ψημένου και ξεφλουδισμένου (είτε μη) σουσαμιού, το οποίο έχει την μορφή πάστας. Αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που προστίθεται σε πλήθος συνταγών για ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα η κατανάλωσή του έχει παρατηρήσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε περιόδους νηστείας. Πρόκειται για ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία που πρέπει να ενταχθεί στην διατροφή μας.

Χημική Σύσταση

Το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά πλούσιο σε λιπαρά οξέα, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ αποτελεί μια σημαντική πηγή χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Να σημειώσουμε, ότι καλό είναι το ταχίνι να καταναλώνεται με τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ λυσίνι, καθώς είναι το αμινοξύ που περιέχει σε πολύ μικρή περιεκτικότητα. Ο συνδυασμός αυτός, δίνει πρωτεΐνη εξίσου σημαντική με αυτή που είναι ζωικής προέλευσης.

Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση του ταχινιού έχει σπουδαία οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

1. Τονώνει την λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

2. Προάγει την υγεία των οστών χάρη στο ασβέστιο που περιέχει.

3. Κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς μας δίνει αρκετές θερμίδες. Ενδεικτικά 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 520 θερμίδες.  

Χρήσεις ταχινιού στην κουζίνα

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε συνέχεια να βγαίνουν όλο και περισσότερες επιλογές, με έξτρα γεύση. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλούσια σε σάκχαρα και μας προσδίδουν έξτρα θερμίδες. Για αυτό, καλό είναι να επιλέγουμε ταχίνι ολικής άλεσης, καθώς επιλογές όπως ταχίνι με κακάο ή ταχίνι με μέλι έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο.

Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή, να προστεθεί στα πρωινά δημητριακά ή σε ένα δροσιστικό smoothie. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ταχινόσουπα καθώς και πίτα με γέμιση ταχίνι, ενώ αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά στην παρασκευή του γνωστού χούμους. Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που προσθέτουν κάποια ποσότητα ταχινιού και σε dressing για σαλάτες για μία έξτρα ιδιαίτερη γεύση.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται