Τα σπιτικά γεμιστά που και μετά από 3 ημέρες να τα φας η γεύση τους σου μένει αξέχαστη, είναι μαγειρεμένα με ρύζι Καρολίνα. Αφενός γιατί μόνο αυτό το ρύζι υπήρχε πάντα σε κάθε σπίτι κι αφετέρου αν το διαχειριστείτε σωστά τότε η γέμιση θα μαγειρευτεί και θα μαλακώσει το ρύζι χωρίς να λασπώσει ούτε ένας κόκκος.
Και ένα μεγάλο μυστικό για να μη σας λασπώνει το ρύζι είναι να ξεπλένετε καλά το ρύζι σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει όλη η επιφανειακή κόλα του (άμυλο). Μετά στύψτε πάνω στο πλυμένο ρύζι ένα λεμόνι κι ανακατέψτε να πάει παντού. Το ρύζι στα γεμιστά δεν θα σας λασπώσει ποτέ. Με ρωτάνε συχνά αν μπορείτε να βάλετε κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια. Όχι φυσικά, γιατί πρώτον το ρύζι έχει υποστεί επεξεργασία, έχει χάσει την νοστιμιά του δεν πρόκειται να ρουφήξει τα υγρά των γεμιστών και στο τέλος το μόνο που θα πετύχετε θα είναι ένα ταψί με τα πιο άνοστο φαγητό που φάγετε ποτέ. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή που έχουν κάποιοι να χρησιμοποιούν άλλο ρύζι στα γεμιστά εκτός την Καρολίνα.
Αντίθετα αν δεν θέλετε να βάλετε κάποιο άλλο ρύζι προτείνω καστανό ρύζι που στο κάτω κάτω είναι υγιεινό αλλά και πολύ πιο νόστιμο σε σχέση με άλλες ποικιλίες.
Πόσο ρύζι βάζουμε στα γεμιστά;
Ο γενικός κανόνας για το πόσο ρύζι βάζουμε στα γεμιστά είναι 1 κουταλιά της σούπας ρύζι σε κάθε λαχανικό.
Υπολογίζουμε δηλαδή πόσα κομμάτια θα φτιάξουμε και όσα είναι αυτά, αντίστοιχα τόσες κουταλιές είναι και το ρύζι.