Πίσω

Μυστικά πως να φτιάξεις: Την αυθεντική λαγάνα

Μυστικα για την αυθεντικη λαγανα απο την Αργυρω

Η ζύμη

Να έχετε υπομονή όταν τις φτιάχνετε γιατί η ζύμη θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει.

Η ζύμη της είναι σωστά φουσκωμένη, όταν βυθίζοντας το δάκτυλό μας, το βαθούλωμα δεν έχει επαναφορά.

Αφού φουσκώσει η ζύμη την πρώτη φορά, την αδειάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.

Λαδώστε ελαφρά τα χέρια για να μην κολλάει.

Μην βάζετε αλεύρι στην φουσκωμένη ζύμη ή στον πάγκο σας.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ούτε σφιχτή, ούτε σκληρή.

Όταν ψηθούν  καυτές όπως είναι μέσα στο φούρνο, τις ψεκάζουμε με ψεκαστήρι και λίγο νερό.

Έτσι η κόρα θα γίνει πολύ τραγανή. Φτιάξτε μπόλικες γιατί γίνονται ανάρπαστες.

Φούσκωμα ζύμης

Δώστε προσοχή στο φούσκωμα της ζύμης. Καλύτερα να μείνει στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί.

Αν βιάζεστε και μόνο τότε, βάλτε τη ζύμη σε χλιαρό φούρνο (σβησμένο φούρνο με θερμοκρασία μέχρι 45 βαθμούς C όχι παραπάνω).

Ή εναλλακτικά, βοηθήστε την να ανεβεί βάζοντας την κοντά σε καλοριφέρ ή σε χλιαρό μπεν μαρί.

Δεν χρειάζεται πλάστη για να πάρει σχήμα.

Πως θα γίνει τραγανή

Αν θέλουμε έξτρα τραγανή υφή, πρέπει απαραιτήτως να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος.

Επίσης, απαραίτητα τρυπάμε με σουβλί μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Μόνο έτσι θα γίνει τραγανή εξωτερικά, με θεϊκή κόρα.

Μαλακή κόρα

Αν σας αρέσει η μαλακή  με πιο απαλή κόρα, παραλείψτε το στάδιο του ψεκασμού στο τέλος του ψησίματος καθώς και το διαμπερές τρύπημα της από πάνω ως κάτω.

Τα βαθουλώματα με τα χέρια είναι αρκετά για να βγει πιο φουσκωτή άλλα και πιο μαλακή.

Αν θέλουμε φουσκωτή τις  πλάθουμε  με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή  πλάθουμε με πάχος 1 εκ.

Το ψήσιμο

Εάν έχετε υπομονή στο ψήσιμο, ψήνονται καλύτερα στις αντιστάσεις, μία μία, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για ομοιόμορφο ψήσιμο και καλύτερο ρόδισμα.

Όμως αν βιάζεστε, τις ψήνετε στον αέρα ταυτόχρονα, ροτάροντας τα ταψιά, αλλάζοντας θέση πάνω κάτω στα ταψιά για πιο σωστό ψήσιμο.

Αντί για σκέτο νερό, μπορώ να τις αλείψω με λίγο ζαχαρόνερο, θα δώσει χρώμα και πιο γλυκιά γεύση.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται