Λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Φτιάξτε την καλύτερη λαγάνα που έχετε φάει, με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή και δεν θα ξαναπάρετε έτοιμη! Όλα...

Λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Φτιάξτε την καλύτερη λαγάνα που έχετε φάει, με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή και δεν θα ξαναπάρετε έτοιμη! Όλα τα μυστικά και οι παραλλαγές της. Με ταχίνι, με γλυκάνισο, με προζύμι ή χωρίς ζύμωμα, είναι όλες τους φανταστικές! Στολίστε το Σαρακοστιανό σας τραπέζι με την παραδοσιακή σπιτική λαγάνα σας και θα τους τρελάνετε όλους!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1059

Υλικά

  • Μερίδες 2 τμχ

Για τη λαγάνα

  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
  • 300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
  • 50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1-2 πρέζα/ες γερές ζάχαρη
  • 100 γρ. σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε λαγάνα. Δεν υπάρχει σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς λαγάνα. Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτική παραδοσιακή λαγάνα και δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμη. Όλα τα μυστικά για να την φτιάξετε όπως την έφτιαχνε η γιαγιά παλιά και την τρώγαμε πριν φτάσει στο τραπέζι. Δείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την καλύτερη και να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας. Βρείτε τις παραλλαγές της και φτιάξτε την όπως σας αρέσει. Με προζύμι, με ταχίνι, με αλεύρι ολικής, με γλυκάνισο, όλες μοναδικές!

    Για την πιο εύκολη λαγάνα

    Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.

    Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.

    Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.

    Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.

    Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.

    Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.

    Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.

    Την βγάζουμε στον πάγκο.

    Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.

    Την κόβουμε σε 2  ίσα μέρη.

    Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί.

    Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.

    Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.

    Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα.

    Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί.

    Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.

    Ετοιμάζουμε και τις 2 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30 λεπτά.

    Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.

    Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο

    Καλή Σαρακοστή!

    Μυστικά

    Αν θέλουμε έξτρα τραγανές λαγάνες, πρέπει απαραιτήτως να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος.

    Επίσης, απαραίτητα τρυπάμε με σουβλί μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της λαγάνας.

    Μόνο έτσι θα γίνει τραγανή εξωτερικά, με θεϊκή κόρα.

    Αν σας αρέσει η μαλακή λαγάνα με πιο απαλή κόρα, παραλείψτε το στάδιο του ψεκασμού στο τέλος του ψησίματος καθώς και το διαμπερές τρύπημα της από πάνω ως κάτω.

    Τα βαθουλώματα με τα χέρια είναι αρκετά για να βγει πιο φουσκωτή άλλα και πιο μαλακή.

    Αν θέλουμε φουσκωτή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 1 εκ.

    Δώστε προσοχή στο φούσκωμα της ζύμης. Καλύτερα να μείνει στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί.

    Αν βιάζεστε και μόνο τότε, βάλτε τη ζύμη σε χλιαρό φούρνο (σβησμένο φούρνο με θερμοκρασία μέχρι 45 βαθμούς C όχι παραπάνω).

    Ή εναλλακτικά, βοηθήστε την να ανεβεί βάζοντας την κοντά σε καλοριφέρ ή σε χλιαρό μπεν μαρί.

    Η λαγάνα δεν χρειάζεται πλάστη για να πάρει σχήμα.

    Είναι λεπτό ψωμί και όχι φύλλο ζύμης.

    Εάν έχετε υπομονή στο ψήσιμο, οι λαγάνες ψήνονται καλύτερα στις αντιστάσεις, μία μία, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για ομοιόμορφο ψήσιμο και καλύτερο ρόδισμα.

    Όμως αν βιάζεστε, τις ψήνετε στον αέρα ταυτόχρονα, ροτάροντας τα ταψιά, αλλάζοντας θέση πάνω κάτω στις λαμαρίνες για πιο σωστό ψήσιμο.

    Αντί για σκέτο νερό, μπορώ να τις αλείψω με λίγο ζαχαρόνερο, θα δώσει χρώμα και πιο γλυκιά γεύση στη λαγάνα.

    Να έχετε υπομονή όταν φτιάχνετε λαγάνες γιατί η ζύμη θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει.

    Η ζύμη της είναι σωστά φουσκωμένη, όταν βυθίζοντας το δάκτυλό μας, το βαθούλωμα δεν έχει επαναφορά.

    Αφού φουσκώσει η ζύμη την πρώτη φορά, την αδειάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.

    Λαδώστε ελαφρά τα χέρια για να μην κολλάει.

    Μην βάζετε αλεύρι στην φουσκωμένη ζύμη ή στον πάγκο σας.

    Η ζύμη για να γίνει αφράτη και τραγανή η ψημένη λαγάνα, πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.

    Ούτε σφιχτή, ούτε σκληρή.

    Όταν ψηθούν οι λαγάνες καυτές όπως είναι μέσα στο φούρνο, τις ψεκάζουμε με ψεκαστήρι και λίγο νερό.

    Έτσι η κόρα θα γίνει πολύ τραγανή.

    Γενικά να θυμάστε ότι τα ψωμιά και οι λαγάνες είναι πολύ εύκολα να τα φτιάξετε, άλλα χρειάζεται υπομονή για να φουσκώσουν σωστά χωρίς να τα βιάζετε.

    Το αποτέλεσμα αν ακολουθήσετε πίστα τις οδηγίες μου, θα είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ωραία λαγάνα που έχετε ποτέ αγοράσει, αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ.

    Φτιάξτε μπόλικες γιατί γίνονται ανάρπαστες.

    Παραλλαγές της λαγάνας

    Χωρίς ζύμωμα

    Για λαγάνα χωρίς ζύμωμα βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

    Ανακατέψτε με ένα κουτάλι να μαζευτούν τα υλικά σε μπάλα ζύμης.

    Λαδώστε ένα μπολ και βάλτε μέσα τη ζύμη.

    Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι.

    Κλείστε αεροστεγώς το μπολ και αφήστε το για μια νύχτα στο ψυγείο.

    Την επόμενη μέρα αφήστε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο πάγκο για 30 λεπτά.

    Ακολουθήστε τα παραπάνω στάδια εκτέλεσης για το πλάσιμο και το ψήσιμο της λαγάνας.

    Με ταχίνι

    Αντικαθιστούμε το λάδι με 2 γεμάτες κ.σ ταχίνι.

    Με αλεύρι ολικής

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο
    Λαγάνα ολικής άλεσης

    Αν κάνετε λαγάνα μόνο με αλεύρι ολικής δεν θα βγει πολύ τραγανή λόγω του ότι το αλεύρι ολικής κρατάει πάντα υγρασία μέσα του και δεν θα φουσκώσει πολύ η ζύμη αλλά και η λαγάνα. Στην γεύση όμως είναι φανταστική.

    Με μίξη αλεύρων

    Μπορείτε να κάνετε λαγάνα ολικής με 2/3 αλεύρι ολικής και 1/3 αλεύρι σκληρό για ψωμί.

    Θα έχει τέλεια συμπεριφορά στο φούσκωμα και στο ψήσιμο.

    Με καλαμποκάλευρο

    Μπορείτε να κάνετε λαγάνα με μίξη αλεύρων: 1/3 καλαμποκάλευρο, 1/3 ολικής άλεσης, 1/3 αλεύρι σκληρό.

    Ακολουθείστε τις παραπάνω οδηγίες εκτέλεσης.

    Γεμιστή

    Μπορείτε να γεμίσετε τις λαγάνες σας με ό,τι αγαπάτε.

    Ελιές, λιαστή ντομάτα, σοταρισμένο κρεμμύδι, βότανα ακόμα και γλυκιά λαγάνα μπορείς να φτιάξεις με λίγη κανέλα και χαλβά ψιλοκομμένο.

    Είναι φανταστικές όλες.

    Χωρίς γλουτένη

    λαγάνα - λαγάνα Αργυρώ - λαγάνες Αργυρώ - λαγάνες συνταγή - συνταγή για λαγάνες - λαγάνα συνταγή - λαγάνα με ταχίνι - συνταγή λαγάνας - Αργυρώ λαγάνα - συνταγή για λαγάνα - λαγάνα παραδοσιακή - λαγάνα εύκολη - λαγάνα όπως παλιά - λαγάνα συνταγή παραδοσιακή - λαγάνα Μπαρμπαρίγου - λαγάνα εύκολη - λαγάνες συνταγές - πώς φτιάχνω λαγάνα - γρήγορη λαγάνα - λαγάνα γρήγορη και εύκολη - λαγάνα χωρίς ζύμωμα - λαγάνα της γιαγιάς - λαγάνα με προζύμι - η καλύτερη λαγάνα - λαγάνα χωρίς μαγιά - λαγάνα με γλυκάνισο
    Λαγάνα χωρίς γλουτένη

    Για λαγάνα χωρίς γλουτένη, διαλέξτε ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη κι αντικαταστήστε το αλεύρι της συνταγής.

    Δεν φουσκώνει όπως η κλασική και θέλει λιγότερη ξεκούραση και λιγότερο χρόνο ψησίματος.

    Βγαίνουν 2 λαγάνες μέτριες στις δοσολογίες των παραπάνω υλικών.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται