Το χτένι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, δημιουργώντας εκπληκτικά, πεντανόστιμα πιάτα, που μας ταξιδεύουν σε όμορφες, οικογενειακές γαστρονομικές συναντήσεις. Μπορούμε να γευτούμε το μοσχομυρωδάτο χτένι κοκκινιστό στην κατσαρόλα σε συνδυασμό με την πυκνή, πλούσια, γευστική του σάλτσα και συνοδευόμενο από μακαρόνια. Είναι βέβαιο, ότι θα δικαιώσει όποιον το δοκιμάσει. Ακούγοντας χτένι
λεμονάτο μαλακό και ζουμερό, που λιώνει στο στόμα και την αρωματική, λεμονάτη σάλτσα του, αμέσως το μυαλό σου τρέχει σε φανταστικές αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων, που το πιάτο αυτό δέσποζε στη
θαλπωρή του Κυριακάτικου τραπεζιού. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο εύγεστο, σιγοψημένο στη γάστρα χτένι με τα φρέσκα λαχανικά, που αφθονούν στην ελληνική γη και του χαρίζουν μια ιδιαίτερη, μοναδική, ελκυστική νοστιμιά. Κλασικό, χειμωνιάτικο φαγητό, που μας συντροφεύει είναι το χτένι στιφάδο με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια του και τα ανατολίτικα καρυκεύματα, που προσδίδουν ιδιαίτερη απόλαυση και στους πιο δύσπιστους γευσιγνώστες. Τι πανδαισία γεύσεων, δημιουργεί στον ουρανίσκο μας το χτένι κρασάτο συντροφιά με ένα αρωματικό μπουκέτο από πράσο, κλωναράκια από μαϊντανό, δάφνη, θυμάρι και κόκκινο κρασί, κατατάσσοντάς το στην κορωνίδα.