Πίσω

Διατροφική αξία φρούτων

Τα φρούτα είναι  καρποί διαφόρων δέντρων, θάμνων καθώς και πόων.

Τα φρούτα αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Βρίσκονται μάλιστα στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Είναι ενδεικτικό ότι τα οφέλη τους είναι πολλαπλά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά από τα φρούτα είναι εποχιακά. Αυτό σημαίνει ότι δεν τα βρίσκουμε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στην αγορά (σταφύλια, βερίκοκα, φράουλες κλπ.)

Θρεπτικά Αξία και Οφέλη

Τα περισσότερα φρούτα έχουν παρόμοια θρεπτική σύσταση με ελάχιστες εξαιρέσεις. Όλα περιέχουν υδατάνθρακες, μηδενικό λίπος (εκτός από το αβοκάντο), μηδενική πρωτεΐνη (εκτός από την μπανάνα που έχει ελάχιστη) και μηδαμινή χοληστερόλη. Τα περισσότερα από αυτά παρέχουν μεγάλη ποσότητα από τις καθημερινές φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε. Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα από κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ και σίδηρο. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν τα φρούτα είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικά για την διατροφή και την υγεία μας. Μάλιστα πολλά από αυτά τα προσλαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο από αυτά.

Τα οφέλη, όπως αναφέραμε, είναι πάρα πολλά. Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ή σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς μας βοηθούν να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Προλαμβάνουν την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα εντερικά προβλήματα (χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν) και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση του αίματος λόγω της ύπαρξης του καλίου που περιέχουν. Έχουν αντιφλεγμονώδη καθώς και αντιοξειδωτική, που βοηθά στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα μας.

Σωστή επιλογή στην αγορά

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι συντήρησης των φρούτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, που καθορίζουν και τις επιλογές μας στο εμπόριο.  Υπάρχουν κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα καθώς και φρέσκα. Κάθε κατηγορία έχει και διαφορετική γεύση και υφή. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι τα φρέσκα φρούτα. Η αγορά νωπών και φρέσκων τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν καθώς και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Οποιαδήποτε επεξεργασία τους, μειώνει τις βιταμίνες και όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Για την μεγαλύτερη διατήρησή τους, μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί κανόνα, καθώς κάθε φρούτο έχει τις δικές του ανάγκες. Σε περίπτωση που επιθυμούμε ένα φρούτο που βρίσκεται εκτός εποχής, μπορούμε εύκολα να το αντικαταστήσουμε με ένα που θα μας προσφέρει ακριβώς τα ίδια οφέλη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται