Πίσω

Grana padano

Η ιστορία της ξεκινάει από τον Μεσαίωνα κατά τον 12ο αιώνα. Προέκυψε τελικά, να αποτελεί εξέλιξη μίας πολύ παλιάς συνταγής για την παρασκευή ενός άλλου παραδοσιακού ιταλικού τυριού. Η παραγωγή της παρμεζάνα γίνεται από αρχές Απριλίου έως και μέσα Νοεμβρίου.

Τι είναι

Είναι ιταλικό κίτρινο σκληρό τυρί ωρίμανσης από 9-20 μήνες.
Έχει κόκκους στην υφή που θρυμματίζονται κατά την κοπή.
Παράγεται από αγελαδινό γάλα
Είναι τυρί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Προέλευση και χαρακτηριστικά

Η καταγωγή της είναι από την βορειοανατολική Ιταλία και συγκεκριμένα την περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Πάδου.
Γενικά υπάρχει μια σύγχυση με τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής καθώς σε αυτή την κοιλάδα παράγονται παγκοσμίως ονομαστά τυριά.
Σε σχέση με άλλα είναι ένα σχετικά πιο ήπιο στην γεύση τυρί με απαλή επίγευση.
Ωριμάζει σταθερά από 9-20 μήνες και ο χρόνος ωρίμανσης του καθορίζει την γεύση την υφή αλλά και την τιμή του.
Σχετικά η παραγωγή του και η ωρίμανσή του, διαρκεί λιγότερους μήνες από άλλα ανάλογα σκληρά τυριά ωρίμανσης.

Χαρακτηριστικά

Έχει κίτρινο χρώμα, κοκκώδη υφή, θρυμματίζεται.
Γεύση πλούσια βουτυράτη, με φρουτένιες νότες και επίγευση φουντουκιού και καρυδιού.

Αγορά

Είναι πιο οικονομικό από άλλα αντίστοιχα, ενώ δεν έχει να ζηλέψει κάτι σε γεύση, αρώματα αλλά και υφή.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται