Πίσω

Κουλούρι Θεσσαλονίκης και οι θερμίδες του

H ιστορία του

Ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα εδέσματα στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα τραγανό και αρωματικό ψωμάκι σε κυκλικό σχήμα, το οποίο συνήθως καταναλώνεται ως πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα. Pροέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευσή του, η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Έχει μια μακρά ιστορία και θεωρείται μία από τις πιο αυθεντικές παραδοσιακές επιλογές της πόλης κι εκείνο που μένει χαραγμένο βαθιά μέσα στο μυαλό μας είναι η εικόνα των κουλουράδων που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους τοποθετημένη μέσα σε μεγάλα καλάθια σε κεντρικά της σημεία.

Παρασκευάζεται

Από αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη & αποτελεί ιδανικό πρόγευμα. Έχει λίγες θερμίδες, περίπου 160, ένα μετρίου μεγέθους

Θρεπτική αξία

Είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων κι ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης, αλλά είναι υψηλό σε νάτριο. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό και θρεπτικό είναι το σουσάμι του. Οι σπόροι του σουσαμιού (μόλις 28 γρ.), προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και Β5. Η γεύση του απογειώνεται ειδικά όταν είναι ζεστό, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.

Όσον αφορά στην υγεία, χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα από διαβητικούς, καθώς λόγω των υλικών του, θα μπορούσε να εκτινάξει το σάκχαρο του αίματος στα ύψη.

Εκτός του ότι είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Θεσσαλονίκης που ξυπνά ευχάριστες μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Ο μοντέρνος τρόπος ζωής μας οδηγεί στην αναζήτηση φυσικών διατροφικών αγαθών, με ταυτόχρονη επιστροφή στις παραδοσιακές γεύσεις, όπως αυτό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ανθρώπων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται