Πίσω

6+1 μυστικά για το καλύτερο burger

Όλοι λαχταράμε ένα αφράτο ζουμερό burger ψημένο σωστά, ώστε να κρατήσει τους χυμούς του και να μην γίνει σκληρό με ελαστική μαστιχωτή υφή. Στην Αμερική είναι η αλήθεια ότι έχω γευτεί τα καλύτερα burgers και έμαθα να τα φτιάχνω έτσι.

Μερικά μυστικά για να τα πετύχεις αφορούν το ζύμωμα. Όλα σας τα έχω εδώ και σας προκαλώ να τα ακολουθήσετε για να έχετε αποτέλεσμα που θα σας μείνει αξέχαστο. Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε συνήθως και το burger βγαίνει στεγνό, σκληρό με ίνες και τελείως άγευστο; Αυτά θα τονίσω εδώ ώστε την επόμενη φορά θα δείτε στο πιάτο σας την πιο νόστιμη έκδοση του. Και δεν μιλάω για το τι θα χρησιμοποιήσεις μέσα για να το σερβίρεις μιλάω για το «καθαρό» burger που αφορά τον κιμά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον διαχωρισμό του από άλλες παρόμοιες παρασκευές με κιμά. Αν θέλεις αφράτο αποτέλεσμα δώσε προσοχή σε όσα σου γράφω και θα δεις πως αυτά τα μικρά μυστικά θα κάνουν την διαφορά και θα το μεταμορφώσουν στο καλύτερο burger.

Πως θα φτιάξω το πιο αφράτο ζουμερό burger
  1. Διαλέγουμε κιμά φρεσκοκομμένο,1 φορά περασμένο στην μηχανή αλέσεως.
  2. Η περιεκτικότητα σε λίπος πρέπει να είναι γύρω στο 25%. Άρα διαλέξτε ένα κομμάτι με αρκετό λίπος για να έχει περισσότερη υγρασία. Σπάλα, ελιά και λάπα κάνουν έναν καλό συνδυασμό.
  3. Μη ζυμώνεις πολύ ώρα τον κιμά. Δεν είναι μπιφτέκι για να αναμείξεις μέσα τα υλικά του. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται και λιώνει το λίπος, τόσο πιο ελαστικό θα γίνει στο τέλος και θα βγει σφιχτό και συμπαγές.
  4. Για το πιο αφράτο τρυφερό και ζουμερό burger απλά δώσε σχήμα στον κρύο κιμά χωρίς να ζυμώσεις, χωρίς να αναμείξεις χωρίς να ανακατέψεις. 180 γραμ είναι ιδανικό βάρος για 1 τεμάχιο με πάχος γύρω στα δυο εκατ. ώστε να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει.
  5. Αλάτισε το λίγο πριν το ψήσεις σαν να αλατίζεις οποιοδήποτε κρέας για ψήσιμο. Μην ζυμώσεις το αλάτι μέσα στον κιμά. Τελευταία στιγμή πάντα και θα δεις διαφορά στην υφή αλλά και στην γεύση.
  6. Πλάστε τα όλα όμοια και πάντα στο κέντρο κάντε μια δαχτυλιά. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσουν το σχήμα τους καθώς ψήνονται και να μην γίνουν σφαιρικά. Ψήστε τα όπως αγαπάτε, μέτρια για πιο ζουμερό αποτέλεσμα ή καλοψημένα, που όμως θα βγουν πιο στεγνά και πιο σφιχτά.
  7. Οπωσδήποτε ξεκουράστε τα για 2-3 λεπτά, μετά το ψήσιμο. Επιλέξτε το είδος ψωμιού που προτιμάτε καθώς και τι θα βάλετε μέσα. Είναι καθαρά υποκειμενικό πως αγαπάει ο καθένας το burger του. Συνοδέψτε τα με τα συνοδευτικά της αρεσκείας σας κι απολαύστε το πιο νόστιμο αφράτο και ζουμερό burger που φάγατε ποτέ.
Πόση ώρα ψήνουμε το burger

Όλα εξαρτώνται από το σκεύος που θα ψήσουμε σχάρα, γκριλιέρα, θράκα και από την φωτιά που θα χρησιμοποιήσουμε
Σε γενικές γραμμές: Μέτριο ψήσιμο 7’
Μέτριο προς καλά ψημένο 9’
Καλοψημένο 11-12’

Αν το παρακάνετε στο ψήσιμο να θυμάστε ότι θα βγει στεγνό και σκληρό όπως συμβαίνει σε όλα τα ψητά. Να θυμάστε να γυρνάτε συχνά τα burgers όποτε είναι απαραίτητο, ώστε να ψηθούν σωστά και μέσα χωρίς να καούν εξωτερικά και χωρίς να στεγνώσουν.

Και προς θεού μην τα πιέζετε με την σπάτουλα και βγάζετε έξω όλους τους πολύτιμους χυμούς τους. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα αν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω.

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας για να έχετε σίγουρη επιτυχία.
Αργυρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται