Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Εκτέλεση
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
- Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια για 7΄σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
- Σουρώνουμε να φύγουν τα νερά από τα βρασμένα μακαρόνια.
- Προσθέτουμε 30 γραμμάρια βούτυρο και τα ανακατεύουμε ελαφρά να βουτυρωθούν.
ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκατ. ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ.
- Βουτυρώνουμε το σκεύος στη βάση και στα πλαϊνά με μέρος από το υπόλοιπο βούτυρο.
- Αν θέλετε να την ξεφορμάρετε εύκολα, ντύστε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε με όσο βούτυρο έχει απομείνει.
- Εναλλακτικά βάλτε την μακαρονόπιτα σε στρογγυλό ταψί που διαθέτετε.
- Βάζουμε σε μια στρώση το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά.
- Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
- Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
- Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της.
- Ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με σύρμα σε ένα μπολ, ν’ αφρατέψει.
- Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με τα υγρά υλικά την πίτα.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της, με λεπτές φέτες ντομάτας.
- Ψήνουμε την μακαρονόπιτα με τυριά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για λίγα επιπλέον λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
- Αφού κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα.
- Τη σερβίρουμε με αρωματική κρύα ή ζεστή σάλτσα ντομάτας.