Για τα μακαρόνια
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια για 7΄σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Σουρώνουμε να φύγουν τα νερά από τα βρασμένα μακαρόνια.
Προσθέτουμε 30 γραμμάρια βούτυρο και τα ανακατεύουμε ελαφρά να βουτυρωθούν.
Για τη μακαρονόπιτα
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.
Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκατ. ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ.
Βουτυρώνουμε το σκεύος στη βάση και στα πλαϊνά με μέρος από το υπόλοιπο βούτυρο.
Αν θέλετε να την ξεφορμάρετε εύκολα, ντύστε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε με όσο βούτυρο έχει απομείνει.
Εναλλακτικά βάλτε την μακαρονόπιτα σε στρογγυλό ταψί που διαθέτετε.
Βάζουμε σε μια στρώση το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά.
Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της.
Ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με σύρμα σε ένα μπολ, ν’ αφρατέψει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με τα υγρά υλικά την πίτα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της, με λεπτές φέτες ντομάτας.
Ψήνουμε την μακαρονόπιτα με τυριά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για λίγα επιπλέον λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Για το σερβίρισμα
Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
Αφού κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα.
Τη σερβίρουμε με αρωματική κρύα ή ζεστή σάλτσα ντομάτας.