Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα χωρίς κέλυφος.
- Τα βγάζουμε από το σακουλάκι και τα αφήνουμε στην συντήρηση του ψυγείου από το βράδυ σε ένα σουρωτήρι να ξεπαγώσουν σωστά μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2’ λεπτά.
- Προσθέτουμε την πιπεριά σε καρέ και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
- Συνεχίσουμε το σοτάρισμα για 2’ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα ντοματίνια.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
- Προσθέτουμε το ρύζι (πλυμένο) και ανακατεύουμε τα υλικά να λαδωθεί το ρύζι.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε την εστία στην πιο χαμηλή ένταση.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να σκάσει το ρύζι.
- Προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3’.
- Δοκιμάζουμε το ρύζι.
- Προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε να σταθεί για 5’.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Χαμηλή φωτιά ώστε να μην σωθούν τα υγρά.
- Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό η ζωμό για να είναι ζουμερό και να μην στεγνώσει.
- Σερβίρετε το ζεστό 5’ αφού σβήσετε την εστία.
ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΔΙΑ
- Αν έχουμε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζουμε πρώτα.
- Τα τρίβουμε εξωτερικά με βούρτσα ή συρμάτινο σφουγγάρι να καθαρίσει το κέλυφος και αφαιρούμε το μουστάκι τραβώντας το.
- Όσα είναι μισάνοιχτα ή με σπασμένο κέλυφος τα πετάμε.
- Κρατάμε τα μισά μύδια χωριστά σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά βαθύ τηγάνι με καπάκι και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τα σπασμένα σκόρδα, την πιπεριά και τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε το ούζο και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μισά με το κέλυφος.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου να αχνιστούν και να ανοίξουν.
- Κουνάμε μια δυο φορές δυνατά το τηγάνι.
- Όσα δεν ανοίξουν μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε.
- Τα βγάζουμε σε μπολ.
- Αφαιρούμε το κέλυφος και κρατάμε τη ψίχα.
- Φυλάμε τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού για το τέλος.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσει.
- Ρίχνουμε το σπιτικό ζωμό λαχανικών και 5 φλ. ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά του τηγανιού εκτός από τα μύδια.
- Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 8-10 λεπτά.
- Τότε προσθέτουμε τη μυδόψυχα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και μπήγουμε στην επιφάνεια τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος.
- Τρίβουμε πιπέρι και ξαναβάζουμε το καπάκι.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να ανοίξουν (για λίγα λεπτά).
- Τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως με τέταρτα λεμονιού.
