Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ
- Ξεπαγώνουμε πρώτα τα φύλλα σφολιάτας και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα.
- Κόβουμε τα φύλλα σφολιάτας σε στρογγυλό δίσκο.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο στην λαμαρίνα.
- Βάζουμε 2 γεμάτες κ.σ. σφιχτή γέμιση στο κέντρο.
- Αφήνουμε 2 εκ. περιμετρικά στην έξω πλευρά του κύκλου σφολιάτας και σχηματίζουμε ένα στεφάνι με τη γέμιση.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν μεταξύ τους τα δυο φύλλα.
- Με ένα μπολ πιέζοντας, πατάμε γύρω από τη γέμιση στο κέντρο της σφολιάτας χωρίς να κόψουμε την ζύμη, απλά δίνουμε σχήμα στο ηλιοτρόπιο.
- Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με διάλυμα αβγού και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε 12 φέτες 4-5 εκ. η κάθε μια.
- Στρίβουμε κάθε φέτα ώστε η μια κομμένη πλευρά να ακουμπάει στην λαμαρίνα και η άλλη να είναι προς τα εμάς. Να την βλέπουμε.
- Στο κέντρο του ηλίου πασπαλίζουμε παπαρουνόσπορο.
- Αν έχουμε χρόνο, παγώνουμε τον ήλιο για 15′-20′ για πιο τραγανή σφολιάτα.
- Κατευθείαν βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνουμε για περίπου 25′ να ροδίσει καλά ο ήλιος σφολιάτα.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεματάμε το σπανάκι για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει.
- Το κρυώνουμε σε κρύο μπεν μαρί, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό.
- Το βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα τυριά, το αβγό, το πιπέρι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.
- Η γέμιση δεν πρέπει να έχει υγρά. Να είναι σφιχτή. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε φρυγανιά.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ