Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΑ
- Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε το τρυφερό μέρος (το υπόλοιπο το φυλάμε για να αρωματίσουμε σούπες και σάλτσες).
- Τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5-6 λεπτά.
- Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα.
- Τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά και αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, αλάτι -αν χρειάζεται- και μπόλικο πιπέρι.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Λαδώνουμε ένα ρηχό, στρογγυλό ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών.
- Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το παίρνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Το διπλώνουμε στη μέση και κατά μήκος βάζουμε λίγη γέμιση, σαν λεπτή γραμμή. Προσέχουμε οι άκρες του φύλλου να μην έχουν γέμιση.
- Τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό, στρίβουμε σε σαλίγκαρο σπιράλ και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
- Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά και τα τοποθετούμε γύρω από το σαλίγκαρο, ώστε κάθε φορά να μεγαλώνει η διάμετρός του.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 50-55 λεπτά.
- Η πίτα μας είναι έτοιμη αν έχει ροδίσει καλά και αν, κουνώντας το ταψί, έχει ξεκολλήσει από κάτω το κιχί.
- Σερβίρεται ζεστή, όπως σχεδόν όλες οι πίτες.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
- Αφήνοντας κενές τις άκρες του φύλλου από γέμιση, δεν θα τρέξει έξω το τυρί να κολλήσει στο ταψί.
- Το σιμιγδάλι θα τραβήξει τα περιττά υγρά του τυριού και του πράσου, και το κιχί θα γίνει έξτρα τραγανό!