Πίτα στριφογυριστή, όπως συνηθίζεται στην Κοζάνη, γεμιστή με φέτα και πράσο.

Πίτα στριφογυριστή, όπως συνηθίζεται στην Κοζάνη, γεμιστή με φέτα και πράσο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
48

Για την κοζανίτικη πίτα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 1/8 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 πράσα
  • 500 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 2 αυγά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό (γεμάτες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα πράσα

    Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε το τρυφερό μέρος (το υπόλοιπο το φυλάμε για να αρωματίσουμε σούπες και σάλτσες).

    Τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5-6 λεπτά.

    Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

    Για τη γέμιση

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα.

    Τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά και αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε μπολ.

    Προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, αλάτι -αν χρειάζεται- και μπόλικο πιπέρι.

    Τέλος, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.

    Για το στήσιμο στο ταψί

    Λαδώνουμε ένα ρηχό, στρογγυλό ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών.

    Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το παίρνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

    Το διπλώνουμε στη μέση και κατά μήκος βάζουμε λίγη γέμιση, σαν λεπτή γραμμή. Προσέχουμε οι άκρες του φύλλου να μην έχουν γέμιση.

    Τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό, στρίβουμε σε σαλίγκαρο σπιράλ και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

    Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά και τα τοποθετούμε γύρω από το σαλίγκαρο, ώστε κάθε φορά να μεγαλώνει η διάμετρός του.

    Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 50-55 λεπτά.

    Η πίτα μας είναι έτοιμη αν έχει ροδίσει καλά και αν, κουνώντας το ταψί, έχει ξεκολλήσει από κάτω το κιχί.

    Σερβίρεται ζεστή, όπως σχεδόν όλες οι πίτες.

    Μυστικά κοζανίτικης πίτας

    Αφήνοντας κενές τις άκρες του φύλλου από γέμιση, δεν θα τρέξει έξω το τυρί να κολλήσει στο ταψί.

    Το σιμιγδάλι θα τραβήξει τα περιττά υγρά του τυριού και του πράσου, και το κιχί θα γίνει έξτρα τραγανό!

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται