Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Video
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.
- Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 10΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
- Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί στο μισό.
- Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ό,τι έχετε).
- Τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε το ταψί.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Ραντίζουμε το κάθε ένα με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση σε λεπτή στρώση.
- Καλύπτουμε με το 4ο φύλλο τσαλακώνοντάς το.
- Αδειάζουμε μέσα την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε τις άκρες τους.
- Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα & 10′ , ώσπου να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όσο πιο στεγνή είναι η γέμισή μας, τόσο πιο κριτσανιστά θα είναι τα φύλλα της.
- Μπορείτε να ψήσετε τα τελευταία 20′ μόνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Αν ψήσετε σε αέρα, θέλει πολλή προσοχή γιατί παίρνει γρήγορα χρώμα απέξω αλλά μέσα οι ενώσεις των φύλλων παραμένουν ωμές.