Γιατί ακόμα και στην νηστεία μπορούμε να έχουμε την απόλυτη νοστιμιά! Και με αυτή τη νηστίσιμη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ακόμα και χωρίς τυρί, τη...

Γιατί ακόμα και στην νηστεία μπορούμε να έχουμε την απόλυτη νοστιμιά! Και με αυτή τη νηστίσιμη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ακόμα και χωρίς τυρί, τη νοστιμιά θα την έχουμε!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
392

Για τη γέμιση

  • 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 kg σπανάκι πλυμμένο και στραγγισμένο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 ματσ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσ. φρέσκος δυόσμος
  • 1 ματσ. καυκαλήθρες και μυρώνια
  • 1-2 κ.σ. αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά

Για τα φύλλα

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα 
  • Λίγο νερό για το ράντισμα της πίτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Στεγνή γέμιση

    Ρηχό ταψί

    Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και λάδι

    Για τη γέμιση

    Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.

    Αφήνουμε να κρυώσουν.

    Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.

    Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.

    Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 10΄, να βγάλουν τα υγρά τους.

    Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό.

    Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ό,τι έχετε). Τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε το ταψί για την πίτα.

    Για το στήσιμο

    Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.

    Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. 

    Βάζουμε τη μισή γέμιση σε λεπτή στρώση.

    Καλύπτουμε με το 4ο φύλλο τσαλακώνοντάς το.

    Αδειάζουμε μέσα την υπόλοιπη γέμιση.

    Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.

    Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.

    Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.

    Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα & 10′ , ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.

    Διαφήμιση

    Μυστικά επιτυχίας

    Όσο πιο στεγνή είναι η γέμισή μας, τόσο πιο κριτσανιστά θα είναι τα φύλλα της σπανακόπιτας.

    Μπορείτε να ψήσετε τα τελευταία 20′ την πίτα μόνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

    Αν ψήσετε σε αέρα, θέλει πολλή προσοχή γιατί παίρνει γρήγορα χρώμα απέξω η πίτα αλλά μέσα οι ενώσεις των φύλλων παραμένουν ωμές.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται