Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ
- Bράζουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα
- Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα.
- Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου.
- Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.
- Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα.
- Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ.
- Η παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο ιδιαίτερες πίτες. Η χρήση του τραχανά σε μια πίτα σήμερα φαίνεται περίεργη αλλά τα παλιότερα χρόνια, η κάθε νοικοκυρά της Ηπείρου έφτιαχνε κάθε χρόνο τραχανά.
- Έτσι το καλοκαίρι όπου το γάλα ήταν άφθονο, «απλώνανε» τραχανά, γλυκό ή αλμυρό για να τον έχουνε στη διάθεσή τους όλο το χρόνο.
ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ