Η Ήπειρος με τη μεγάλη της ιστορία και τις παραδοσιακές της γεύσεις, είναι η πατρίδα της πίτας. Αν αγαπάτε τη γαστρονομική μας παράδοση και θέλετε να...

Η Ήπειρος με τη μεγάλη της ιστορία και τις παραδοσιακές της γεύσεις, είναι η πατρίδα της πίτας. Αν αγαπάτε τη γαστρονομική μας παράδοση και θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, φτιάξτε Ηπειρώτικη τραχανόπιτα.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
46
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. γαλοτύρι Ηπείρου
  • 300 γρ. τραχανάς ξινός ή ντόπιο πέτουρο
  • 300 γρ. φέτα ντόπια ή κατσικίσιο τυρί
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ηπειρώτικη τραχανόπιτα

    Bράζουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα

    Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα.

    Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου.

    Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι.

    Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση.

    Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.

    Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα.

    Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

    Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

    Η Ήπειρος με τη μεγάλη της ιστορία και τις παραδοσιακές της γεύσεις, είναι η πατρίδα της πίτας.

    Η παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο ιδιαίτερες πίτες. Η χρήση του τραχανά σε μια πίτα σήμερα φαίνεται περίεργη αλλά τα παλιότερα χρόνια, η κάθε νοικοκυρά της Ηπείρου έφτιαχνε κάθε χρόνο τραχανά.

    Έτσι το καλοκαίρι όπου το γάλα ήταν άφθονο, «απλώνανε» τραχανά, γλυκό ή αλμυρό για να τον έχουνε στη διάθεσή τους όλο το χρόνο.

    Αν σας αρέσουν οι παραδοσιακές πίτες, δείτε ακόμα:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται