Ηπειρώτικη τραχανόπιτα
Bράζουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα
Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα.
Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.
Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Η Ήπειρος με τη μεγάλη της ιστορία και τις παραδοσιακές της γεύσεις, είναι η πατρίδα της πίτας.
Η παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο ιδιαίτερες πίτες. Η χρήση του τραχανά σε μια πίτα σήμερα φαίνεται περίεργη αλλά τα παλιότερα χρόνια, η κάθε νοικοκυρά της Ηπείρου έφτιαχνε κάθε χρόνο τραχανά.
Έτσι το καλοκαίρι όπου το γάλα ήταν άφθονο, «απλώνανε» τραχανά, γλυκό ή αλμυρό για να τον έχουνε στη διάθεσή τους όλο το χρόνο.